Nelegālo cigarešu īpatsvars Latvijā joprojām augstā līmenī (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

2019.gada 4. ceturksnī nelegālo cigarešu tirgus īpatsvars Latvijā bija 16,8%. Tas ir pieaudzis par 0,6%, salīdzinot ar aizvadītā gada 2. ceturksni, bet samazinājies par 2,9%, salīdzinot ar situāciju gadu iepriekš, liecina tirgus pētījumu kompānijas "Nielsen" aizvadītā gada nogalē veiktais pētījums.

Igaunijā nelegālo cigarešu īpatsvars aizvadītā gada nogalē bija gandrīz divas reizes zemāks nekā Latvijā, sasniedzot 9,9%, bet Lietuvā ievērojami augstāks, attiecīgi 21,4%. Jāatzīmē, ka, piemēram, salīdzinot ar 2013. gada attiecīgo periodu, kad nelegālās cigaretes Latvijā veidoja gandrīz trešdaļu visa tirgus (29,9%), pašreiz tas ir samazinājies gandrīz divkārt.

“Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija novērtē tiesībsargājošo iestāžu ieguldījumu cīņā ar kontrabandas shēmu organizētājiem un nelegālajiem ražotājiem, tāpat novērtējam iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV) interesi un aktīvo iesaisti problēmu risināšanā. Nozares un tiesībsargājošo iestāžu sadarbība ir jāturpina, ko atzīmējām arī nozares pārstāvju tikšanās laikā ar iekšlietu ministru,” uzsver Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas (TIRNA) pārstāve Marita Jansone.

“Nozare ir vērsusi Ģirģena uzmanību arī uz turpmākiem izaicinājumiem – kā zināms, no šā gada 20. maija visā Eiropas Savienībā būs aizliegta mentola cigarešu tirdzniecība, kas Latvijā veido ievērojamu tirgus daļu - tuvu 18%. Akcīzes nodokļa ieņēmumu izteiksmē tie ir aptuveni 38 miljoni eiro, kas var netikt iekasēti, jo kontrabandisti nekavēsies šo situāciju izmantot, tāpēc atbildīgajām institūcijām jāpievērš pastiprināta uzmanība šim aspektam. Tāpat pēdējā gada laikā Latvijā atklātas vairākas labi aprīkotas viltoto cigarešu ražotnes, kas spēj saražot viltotas cigaretes rūpnieciskos apjomos. Šādas ražotnes rada ievērojamus zaudējumu gan valstij, gan legālajiem ražotājiem, līdz ar to būtu nepieciešamas izmaiņas likumdošanā, nosakot kriminālatbildību par cigarešu nelegālu ražošanu. Vienlaikus jāaktualizē jautājums par tabakas izstrādājumu ražošanas iekārtu reģistrāciju un to aprites kontroli, kā to nosaka Pasaules Veselības organizācijas Vispārējās konvencijas par tabakas uzraudzību Protokols par tabakas izstrādājumu nelikumīgas tirdzniecības ierobežošanu,” piebilst Jansone.

4,9% no pērn nelegāli ievestajām cigaretēm bijušas viltojumi, kas attiecīgi veido 0,8% no kopējā Latvijā patērēto cigarešu apjoma. Lielākais nelegālo cigarešu apjoms Latvijā joprojām tiek ievests no Baltkrievijas (78,9%). Līdzīgi kā iepriekšējos pētījuma periodos 73,3% no kopējā nelegālo cigarešu apjoma veidoja Grodņas tabakas fabrikas ražotās cigarešu markas, piemēram, "Premier", NZ, "Fest", "Minsk".

Analizējot nelegālo cigarešu izplatību Latvijas pilsētās, ievērojams to īpatsvars konstatēts Daugavpilī (32,7%), Ogrē (32%) un Salaspilī (31%), savukārt Rīgā nelegālo cigarešu apjoms aizvadītā gada nogalē bija 16,2%.

Kompānija "Nielsen" pētījumu veic divas reizes gadā. Pētījuma metode – tukšu cigarešu paciņu vākšana uz ielām un atkritumu urnās, nosakot cigarešu izcelsmes valsti, balstoties pēc akcīzes marķējuma un brīdinājumu uzrakstiem par kaitīgumu veselībai. Pētījuma metodi ir apstiprinājis OLAF (Eiropas birojs krāpšanas apkarošanai).

Pētījums veikts no 2019. gada 25.septembra līdz 4. oktobrim, ietverot 25 Latvijas pilsētas (61% no Latvijas iedzīvotājiem) un savācot 4900 tukšās cigarešu paciņas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu