Lielbritānijas valdība glābs aviokompāniju "flybe" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lielbritānijas valdība paziņojusi par pēdējā brīža vienošanos grūtībās nonākušās britu zemo cenu aviokompānijas "flybe" glābšanai, kas ļaus Eiropas lielākajai reģionālajai aviokompānijai turpināt darbu un saglabāt apmēram 2000 darbavietu. 

Ne Lielbritānijas valdība, ne pati kompānija nav publiskojusi vienošanās finansiālos aspektus. 

Abas puses ir netieši norādījušas, ka vienošanās pakete ietver gaisa satiksmes nodevu, kuras maksā "flybe" klienti, pārskatīšanu un papildu investīcijas no akcionāru puses. 

Lēmums samazināt nodevas "flybe" pasažieriem varētu saniknot Lielbritānijas vides aktīvistus, kas vēlas, lai valdība samazina atkarību no gaisa satiksmes. 

Tomēr Lielbritānijas gaisa satiksmes nozares asociācija "Airlines UK" pauda, ka vislabāk reģionālo savienojumu pieejamību varētu uzlabot,  samazinot vai atceļot 26 sterliņu mārciņu (30 eiro) nodevu, kuru pasažieri maksā, pērkot biļetes iekšzemes lidojumiem turp un atpakaļ. 

Vidēji "flybe" vienvirziena biļete maksā 52 mārciņas (61 eiro), kas nozīmē, ka nodeva veido ceturto daļu no biļetes cenas. Lielāku lidsabiedrību piedāvājums uz mazākām pilsētām, uz kurām lido "flybe", ir ierobežots. 

"flybe" strādā aptuveni 2000 cilvēku un tā pieder Lielbritānijas aviokompānijas "Virgin Atlantic Airways" vadītam konsorcijam. 

Aviokompāniju pērn iegādājās konsorcijs "Connect Airways", kurā vēl ietilpst infrastruktūras uzņēmums "Stobart" un investīciju kompānija "Cyrus Capital Partners". Glābšanas vienošanās paredz papildu investīcijas no "flybe" īpašniekiem. 

"Akcionāru konsorcijs ir apņēmies turpināt "flybe" darbību, līdzās valdības iniciatīvām piešķirot papildu finansējumu," sacījis "Connect Airways" vadītājs Lusjēns Farels. 

Lielbritānijas ziņu aģentūra "Press Association" vēstīja, ka finanšu ieguldījumi uzņēmumā "gaidāmi desmitiem miljonu mārciņu apmērā". 

"flybe" gadā pārvadā ap astoņiem miljoniem pasažieru. Tā no Lielbritānijas piedāvā reisus uz 170 galamērķiem Eiropā.  

Kompānijas finanšu rādītāji ir pasliktinājušies saistībā ar lielo konkurenci tirgū un pieprasījuma kritumu saistībā ar neskaidrībām, ko rada gaidāmā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības. 

"flybe" varēja kļūt par otro britu lidsabiedrību, kas pārtrauktu darbību pēdējo četru mēnešu laikā. 

Jau ziņots, ka  "Thomas Cook", kas bija viens no lielākajiem un vecākajiem tūrisma operatoriem pasaulē un kam pieder tāda paša nosaukuma aviokompānija, 23.septembrī paziņoja par bankrotu. 

Savukārt februārī bankrotēja Lielbritānijas reģionālā aviokompānija "flybmi". Par bankrota iemesliem tā nosauca augstās izmaksas un breksita radītās neskaidrības. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu