Narkoloģe: akcīzes celšana pati par sevi nemazinās alkohola patēriņu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Alkohols. Ilustratīvs attēls.
Alkohols. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Tikai ar akcīzes celšanu Latvijā alkohola patēriņš nesamazināsies, šādu viedokli Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Tieša runa" pauda Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra psihiatre un narkoloģe Sarmīte Skaida. 

Vienlaikus narkoloģe bilda, ka akcīzes celšana varētu mazināt alkohola patēriņu vien tad, ja līdztekus tiktu ieviesti citi mehānismi, piemēram, alkohola iegādes vecuma sliekšņa paaugstināšana. 

Par iespējamo akcīzes celšanu alkoholam un tā sekām šovakar Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa" diskutēja Ramona Petraviča, labklājības ministre (KPV LV), Ints Dālderis, finanšu ministra padomnieks (JV), Dana Reizniece-Ozola, Saeimas deputāte (ZZS), Ilmārs Dūrītis, Saeimas deputāts, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs (A/P), Dagnis Straubergs, Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs (LRA), un Sarmīte Skaida, RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienesta stacionāra virsārste, psihiatre, narkoloģe.

Kā uzsvēra Dana Reizniece-Ozola, alkohola tirdzniecība pierobežu pašvaldībās ir viens no veidiem, kā vietvaras "var izdzīvot". Tam daļēji piekrita Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs, kurš pauda, ka aptuveni 60 Salacgrīvas novada cilvēki varētu zaudēt darbu, ja Igaunijas iedzīvotāji beigtu alkoholu iegādāties Latvijā.

"Nodokļu atšķirība radījusi arī jaunus tautsaimniecības sektorus pierobežā," tā Strautbergs.

Raidījumā arī izskanēja viedoklis, ka visās trijās Baltijas valstīs vajadzētu ieviest vienotu akcīzes likmi, tādējādi pieliekot punktu centieniem pārvilināt kaimiņvalstu iedzīvotājus uz savā valstī esošajiem alkohola veikaliem. 

Raidījuma dalībnieki diskutēja arī par ideju Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā aizliegt Rīgā tirgot alkoholu. Daļa ekspertu atzina, ka šāds piedāvājums neizklausās reāls, kā ticamāku variantu piedāvājot aizliegt alkohola tirgošanu svētku pasākumu norises vietās, nevis visā galvaspilsētā. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu