Tramps paraksta jauno Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien parakstīja jauno Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu.

Jaunā ASV-Meksikas-Kanādas Vienošanās (USMCA) stāšanās spēkā nomaina pirms ceturtdaļgadsimta noslēgto Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības vienošanos (NAFTA).

Tramps bija NAFTA nomiņas iniciators, sūdzoties, ka tā dēļ darbavietas no ASV tiek pārceltas uz ārvalstīm.

"Šodien mēs beidzot izbeidzam NAFTA murgus," līguma parakstīšanas ceremonijā Baltajā namā pavēstīja Tramps, prognozējot "lielisku nākotni" ASV rūpniecībai.

ASV, Meksika un Kanāda 10.decembrī parakstīja USMCA, sarunas par kuru bija ilgušas vairāk nekā divus gadus. Tā bija jau otrā reize, kad šīs trīs valstis ir paziņojušas par šīs vienošanās noslēgšanu, aizstājot NAFTA, kuru Tramps bija raksturojis kā "katastrofu" ASV.

USMCA pirmoreiz tika parakstīta 2018.gada novembrī, bet iestrēga politiskos sarežģījumos, īpaši ASV, kur opozīcijā esošie demokrāti apšaubīja, vai šī vienošanās tiešām piespiedīs Meksiku veikt darbaspēka reformas.

Sarunām turpinoties vēl vienu gadu, vienošanās tika papildināta, tostarp ar stingrākiem darbaspēka nosacījumiem, kurus atbalstīja Pārstāvju palātas demokrātu spīkere Nensija Pelosi un ASV lielākā arodbiedrību federācija AFL-CIO.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu