VID atradis veidu, kā konfiscēt kriptovalūtu; IT speciālists norāda uz kādu dīvainību (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pagājušā gada oktobra sākumā kādas krimināllietas ietvaros Pārdaugavas tiesa lēma, ka noziedznieku norēķinos izmantotā kriptovalūta ir jākonfiscē. Lai gan toreiz vēl nebija skaidrības, kā to izdarīt, tagad Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir atradis veidu, kā konfiscēt digitālo valūtu, vēsta TV3 raidījums “900 sekundes”.

Kā stāstīja Kurzemes rajona prokuratūras Rīgā prokurore Inese Linberga, pierādījumu kopums deva pietiekamu pamatu secināt, ka kriptovalūta ir iegūta noziedzīgā ceļā un saistīta ar noziedzīgu nodarījumu. Kriptovalūtas atsavināšana tika uzticēta VID, kas sākotnēji izvairījās no komentāriem par šo lietu.

Tas bija saprotams, jo dienestam iepriekš nebija nācies strādāt ar kriptovalūtu konfiscēšanu. Tagad, vairākus mēnešus pēc notikušā, VID pārstāvis Uldis Rūbežnīks saka, ka tiesas dotais uzdevums ir izpildīts. Tas noticis, jo dienests saņēmis pieejas kodu privātajam maciņam.

“Tiesa un procesa virzītājs mums nodeva piekļuves datus. Bez šiem datiem neko tālāk izdarīt ar kriptovalūtu nav iespējams,” saka Rūbežnīks.

Piekļuves dati jeb “maciņa atslēga” pēc savas būtības ir parole, kas ļauj rīkoties ar privāto maciņu. Bez paroles kriptovalūtai nevar piekļūt pat hakeri. Lai arī maciņa atslēga var vienlaikus būt vairāku cilvēku rokās, VID neuzskata, ka kriptovalūta būtu jāpārvieto uz kādu citu – drošāku maciņu.

“Šobrīd kriptovalūta atrodas tajā pašā – sākotnējā maciņā, VID rīcībā ir tikai piekļuves informācija,” skaidro Rūbežnīks.

Savukārt informācijas tehnoloģiju (IT) speciālists Kirils Solovjovs saka, ka šajā reizē VID amatpersonām ir vienkārši paveicies, jo tika iedoti pieejas kodi konkrētajam maciņam.

Solovjovs piebilst - ir dīvaini, ka “Bitcoin” joprojām tiek glabāti tajā pašā maciņā, kam paroli zina arī noziedznieks.

“Tas, kas mani satrauc, – VID nav pārskaitījuši to naudu. Tā stāv tai pašā maciņā. Es nezinu visas lietas detaļas, bet pieņemt, ka šis noziedznieks nepārskaitīs kaut kur, kamēr VID mēģina pārdot to kriptovalūtu, garantēt nevar,” skaidro IT speciālists Solovjovs.

VID pārstāvis gan ir pārliecināts, ka neviens cits, izņemot valsts iestādes, šo maciņu neizmanto. Rūbežnīks gan atzīst, ka par turpmākajiem kriptovalūtu konfiscēšanas gadījumiem pārliecības nav, jo ne vienmēr būs iespēja iegūt pieejas kodus.

“Varētu būt arī gadījumi, kad mēs varēsim konfiscēt, varētu arī būt, ka mēs nevarēsim to tehniski izdarīt,” saka Rūbežnīks.

VID “Bitcoin” neuzskata par valūtu, bet gan par mantu. Tieši tāpēc tagad ikviens uzņēmums var pieteikties un nopirkt konfiscēto maciņu ar 0,0222 bitkoiniem. Tiem gan vērtība ir kritusies no sākotnējiem 200 eiro uz 186 eiro.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu