Nemiro pieļauj, ka bijušie "pareksieši" varētu sākt privāto maksātnespēju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ralfs Nemiro
Ralfs Nemiro Foto: Valsts kanceleja

Pēc apmēram mēneša varētu būt pabeigts izvērtējums, vai valstij vajadzētu turpināt tiesvedības pret "Parex bankas" bijušajiem īpašniekiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Viņš norādīja, ka ir nepieciešams juridiskais izvērtējums, lai tostarp saprastu, cik daudz valstij izmaksā šīs tiesvedības un kādu summu būtu iespējams atgūt.

"Mēs gribam saņemt pilnīgi visu, ko ir iespējams saņemt no šiem bijušajiem bankas akcionāriem," uzsvēra Nemiro.

Vienlaikus viņš arī atzīmēja, ka pastāv risks neatgūt paredzēto summu. "Es uzskatu, ka šie kungi varētu būt diezgan viltīgi, un tostarp viņi varētu sākt privāto maksātnespēju," pauda ministrs.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" iepriekš vēstīja, ka Ekonomikas ministrija un tai piederošais "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor" ("Possessor") pēc Kargina un Krasovicka piedāvājuma saņemšanas vērtē iespēju pārtraukt ar abiem desmit gadus ilgušās tiesvedības. Valsts prasību summa pret bijušajiem baņķieriem sasniedz 230 miljonus eiro. Tiesas apmierinājušas prasības aptuveni astoņu miljonu eiro apmērā un 4,5 miljoni eiro jau ir piedzīti. Par pārējo naudu strīdi vēl turpinās. 

"Mēs zinām, ka ir ārkārtīgi liela prasība, kura faktiski nesedzas ne ar ko. Līdz ar to mēs tagad saliekam kopā nodrošināto prasības daļu ar to, cik mēs esam iztērējuši izmaksās. Un mēs gribam salikt kopā gan ciparus, gan potenciālās iespējas valstij atgūt līdzekļus, un pārtraukt šo te maksājumu advokātiem," raidījumam jau iepriekš skaidroja ekonomikas ministrs.

Nemiro arī sacīja, ka viņa padomnieka Pāvela Rebenoka iecelšana AS "Latvenergo" padomē nav izšķirošs jautājums.

"Es viņu nebīdu uz šo padomi. Man nav būtiski, vai viņš tur būs, vai nebūs, tas nav izšķirošs jautājums," sacīja Nemiro.

Tāpat viņš norādīja, ka Rebenoks pats pieteicās konkursā uz "Latvenero" padomes locekļa amatu.

"Es neesmu ne bīdījis, ne stūmis - viņš nav akmens, kas ir kaut kur jāstumj. Cilvēks ir pats pieteicās konkursā un tādu bija 96. Konkursam ir bijušas sešas kārtas," sacīja Nemiro.

TVNET jau ziņoja, ka Nemiro februāra sākumā atstādināja no amata Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Ēriku Eglīti, kā iemeslu tam norādot iespējamus pārkāpumus obligātā iepirkuma komponentes uzraudzībā. Tomēr pats Eglītis minējis, ka patiesais viņa atstādināšanas iemesls esot bijusi nevēlēšanās "Latvenergo" padomē iecelt Rebenoku. Eglītis ir iesniedzis atlūgumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu