Dokumentēti "Rail Baltica" būvniecības laikā nojaucamie Torņakalna vēsturiskie objekti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vilciena sliedes.
Vilciena sliedes. Foto: Evija Trifanova/LETA

Torņakalna attīstības biedrība sadarbībā ar Rīgas domi realizējusi projektu, kura mērķis bija dokumentēt tos Torņakalna apbūves un kultūrvēsturisko objektus, kas tiks nojaukti vai izzudīs, izbūvējot dzelzceļa līniju "Rail Baltica".

Projekts bijis iespējams, pateicoties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta piešķirtajam finansējumam "Apkaimju iniciatīvas līdzdalības un piederības veicināšanai".

Projekta rezultātā Torņakalna attīstības biedrība izveidojusi video un foto dokumentu bāzi par tiem Torņakalna apkaimes vides un arhitektūras objektiem, kas pēc "Rail Baltica" izbūves vairs nekad nebūs ieraugāmi līdzšinējā veidolā.

"Rail Baltica" dzelzceļa līnijas apstiprinātā trase šķērsos Latvijas teritoriju 263 kilometru garumā un stiepsies cauri Latvijai. "Rail Baltica" izbūves rezultātā būtiski mainīsies Torņakalna apkaimes izskats, tiks pilnībā likvidēti vairāki kultūrvērturiski un arhitektūras objekti Torņakalna apkaimē.

Biedrība informēja, ka starp likvidējamiem objektiem būs Torņakalna ielas dzelzceļa pārvads, kas ir pirmais un vecākais monolītā betona tilts, celts vēl 1909.gadā; Altonavas ielas tilts - pārvads; Brīvzemnieka ielas pārvads; Lutera Torņkalna baznīcas apkārtne; Torņakalna stacija, piemineklis represētajiem - vagoniņš tiks pārvietots; vairāki simti koku, veselas ielas ar apkaimei raksturīgu privātmāju apbūvi, piemēram, Indriķa ielas posms.

"Projekta mērķis bija izveidot kvalitatīvu video un foto dokumentu materiālu bāzi, kas būtu pieejama masu medijiem un citiem interesentiem, par tiem Torņakalna apkaimes vides un arhitektūras objektiem, kas pēc dzelzceļa transporta projekta "Rail Baltica" izbūves vairs nekad nebūs ieraugāmi līdzšinējā veidolā. Rīgas vēsturiskā un kultūras mantojuma saglabāšanai ir būtiski nākamajām paaudzēm atstāt vismaz video un foto liecības par to, kāda izskatījās Torņakalna apkaime iepriekš," informēja Torņakalna attīstības biedrības vadītājs Valdis Gavars.

Pašlaik safilmēts liels apjoms video materiāla, no kā nākotnē paredzēts samontēt filmu, kā arī izveidot vairākas foto izstādes, tai skaitā Ojāra Vācieša muzejā un Rīgas domē.

Torņakalna attīstības biedrība ir viena no aktīvajām Rīgas apkaimju biedrībām, "Rīgas apkaimju alianses" biedrs. Torņakalna attīstības biedrība dibināta ar mērķi rūpēties par Torņakalna apkaimes kultūras, ekonomisko un teritorijas attīstību, iesaistīt apkaimes iedzīvotājus apkaimei būtisku jautājumu lemšanā un notikumos, veicināt pilsonisko aktivitāti un attīstīt sabiedrisko dzīvi apkaimē.

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Plānots, ka "Rail Baltica" dzelzceļa līnija būs gatava satiksmei 2026.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu