Rinkēvičs uzsver nepieciešamību aktīvāk iestāties par LGBT dekriminalizāciju (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LGBT. Ilustratīvs attēls
LGBT. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Pasaulē ir nepieciešama starptautiskās sabiedrības aktīvāka rīcība lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kopienas pārstāvju diskriminācijas izskaušanai pasaulē un dekriminalizācjai, šodien, uzstājoties Minhenes Drošības konferencē notiekošajā diskusijā par LGBT dekriminalizāciju, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ārlietu ministrijā norādīja, ka ministrs uzsvēris, ka mūsdienās ir vairāk nekā 60 valstis, kurās darbojas likumi, kas uzskata viendzimuma attiecības par krimināli sodāmu rīcību. Šajā kontekstā ārlietu ministrs atzinīgi novērtējis ASV iniciēto diskusiju par LGBT dekriminalizāciju, aktualizējot seksuālo minoritāšu stāvokļa problēmu atsevišķās valstīs, kā arī meklējot veidus kā uzlabot situāciju šajā jomā.

Tāpat Rinkēvičs atzīmējis, ka diskusija par LGBT dekriminalizācijas nepieciešamību nav uzskatāma par Rietumu vērtību vai normu uzspiešanas mēģinājumu, jo visu veidu diskriminācijas izskaušana ir viena no saistībām, kuras valstis uzņemas, pievienojoties starptautisko cilvēktiesību konvencijām. Pēc ministra vārdiem, zīmīgs ir fakts, ka viena no diskusijām par LGBT dekriminalizāciju notiek Minhenes Drošības konferencē, kas liecina, ka cilvēku drošība ir daļa no plašākās diskusijas par drošību mūsdienu pasaulē. 

Ministrs pauda īpašu satraukumu par to, ka dažās valstīs pēdējā laikā tiekot sperti soļi, kas paredz jaunus vai vēl bargākus sodus saistībā ar viendzimuma attiecībām. Viens no negatīvajiem piemēriem, kas apliecina, ka LGBT pārstāvji tiek pakļauti vajāšanai un spīdzināšanai, ir notiekošais Krievijas Ziemeļkaukāza reģionā Čečenijā, sacīja Rinkēvičs, atzīmējot, ka Latvija turpinās pievērst uzmanību šim jautājumam starptautiskajās organizācijās arī turpmāk.

Ministrs arī pauda pārliecību, ka ir nepieciešams izmantot visus starptautiskās sabiedrības rīcībā esošos diplomātiskos un divpusējā dialoga instrumentus, lai stiprinātu pilsonisko sabiedrību un cilvēktiesību aizstāvēšanas kustību valstīs, kurās šādi ierobežojumi darbojas, kā arī, lai izskaustu visa veida diskrimināciju. 

Ministrijā norādīja, ka Rinkēvičs no šodienas līdz 16.februārim piedalās Minhenes Drošības konferencē, kurā tik apspriesti aktuāli drošības un aizsardzības politikas jautājumi. Šajā konferencē no Latvijas piedalās arī Valsts prezidents Egils Levits un aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu