Pētījums: suņiem var pielipt žāvas no svešiniekiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Suns žāvājas.
Suns žāvājas. Foto: Unsplash

Pētnieki noskaidrojuši, ka suņiem var pielipt žāvas no cilvēkiem, neatkarīgi no tā, vai šie cilvēki ir sveši vai pazīstami.

Zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the Royal Society B” publicētā nozīmīgā pētījuma autori saka, ka viņu atklājums liecina par to, ka žāvu lipīgums ne vienmēr ir empātijas pazīme dzīvniekos.

Zinātnieki pētījumā aplūkoja datus, kas iegūti no sešiem iepriekšējiem pētījumiem, kuros bija kopumā iesaistīti 257 suņi. Eksperimentos zinātnieki centās noskaidrot, vai suņiem var pielipt žāvas no cilvēkiem, kas ar tiem darbojas, un cilvēkiem, kuri tos ignorē.

Pētījuma autori izdevumam “Newsweek” pastāstīja, ka jaunais pētījums sniedz pirmos virspusīgos pierādījumus, ka žāvas ir lipīgas arī suņiem, jo iepriekš tika uzskatīts, ka šāds fenomens norisinās tikai starp cilvēkiem un šimpanzēm.

Tas arī nozīmē to, ka žāvāšanās lipīgums ir “evolucionāri antīka” parādība.

Zinātnieki ķērās pie atbilžu meklēšanas uz tādiem jautājumiem kā: vai suņiem var pielipt žāvas un vai tas atkarīgs no personas, kas žāvājas.

Daži pētnieki uzskata, ka zīdītāju evolūcijas agrīnajā posmā tiem izveidojās mehānisms, kas ļāva smadzenēm pārņemt cita indivīda stāvokli. Hipotēze ir tāda, ka tas notiek, lai dzīvnieki varētu atbalstīt citus dzīvniekus.

Pētījumos arī minēts, ka cilvēki ar zemāku empātijas līmeni retāk “noķer” citu cilvēku žāvas.

Tiesa, attiecībā pret suņiem zinātnieku komanda neatrada pierādījumus tam, ka zīdītājiem žāvas pielīp tikai no tiem, kas ir viņiem pazīstami.

Žāvu lipīgums zīdītāju vidū varētu norisināties stresa, komunicēšanas vai kolektīvās modrības uzlabošanas dēļ.

“Mūsu atklājums, ka žāvāšanās ne vienmēr ir empātijas indikators, bija ļoti pārsteidzošs,” atzina pētnieki.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu