Koronavīrusam kļūstot par pandēmiju, pasaules ekonomika var zaudēt triljonu dolāru (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ja koronavīrusa (Covid-19) izplatība sasniegs pandēmijas apmērus, tas pasaules ekonomikai varētu maksāt vismaz vienu triljonu dolāru. Kā brīdināts “Oxford Economics” prognozē, vīrusa izplatība ārpus Āzijas robežām pasaules ekonomisko izaugsmi varētu mazināt par 1,3%, kas naudas izteiksmē ir aptuveni 1,1 triljons dolāru, vēsta “The Guardian”.

Konsultāciju aģentūra norādījusi, ka tās prognozes pamatā ir globālās ekonomikas modelis, kurā jau ir vērojams negatīvs efekts no rūpnīcu slēgšanas Ķīnā, kā arī lielo kompāniju problēmas izplatīt un transportēt preces visā pasaulē.

Jau šonedēļ “Apple” paziņoja investoriem, ka uzņēmums nesasniegs iepriekš nosprausto ceturkšņa peļņas mērķi, jo “pagaidu grūtību” dēļ ir problēmas saņemt nepieciešamās daļas “iPhone” viedtālruņiem, kā arī – Ķīnas iedzīvotāji vīrusa dēļ ir dramatiski samazinājuši savus izdevumus.

Auto ražotājs “Jaguar – Land Rover” ir sūdzējies par detaļu piegādes problēmām, un ļoti iespējams, ka Lielbritānijā esošajās ražotnēs jau nākamās nedēļas beigās būs beigušās rezerves daļas.

“Oxford Economics” paziņojuši, ka Ķīnas iekšzemes kopprodukts varētu kristies no 6% pērn līdz 5,4% šajā gadā. Tomēr – ja vīruss plašā mērogā izplatīsies uz citām Āzijas valstīm, tad pasaules ekonomiskā izaugsme samazināsies par 0,5% jeb par 400 miljardiem dolāru.

Ja vīruss izplatīsies ārpus Āzijas robežām un pāraugs globālā pandēmijā, pasaules iekšzemes kopprodukts var mazināties par vismaz 1,3%, tādējādi – pasaules ekonomikai zaudējot 1,1 triljonu dolāru.

Tas nozīmē, ka tiktu zaudēta summa, ko gadā nodrošina pasaulē 16. lielākā ekonomika Indonēzija.

“Mūsu scenāriji liecina, ka pasaules kopējais IKP cietīs, jo mazināsies patēriņš, cilvēki ceļos mazāk, kā arī būs satricinājumi globālajiem finanšu tirgiem un būs mazākas investīcijas,” teikts Oksfordas analītiķu ziņojumā.

Savukārt cita konsultāciju firma “Capital Economics” pauž, ka pašreizējā situācija Ķīnā joprojām ir “attīstības stadijā”, tāpēc pašlaik ir grūti spriest par precīzām prognozēm, tomēr, jau pašlaik ir skaidrs, ka vismaz Ķīnas ekonomiku ietekmēs masveida dīkstāve rūpnīcās un citās darba vietās, kas nozīmēs arī cilvēku ienākumu samazinājumu.

Tomēr tūkstošiem mazo un vidējo uzņēmumu, kas ir atbildīgi par pusi no darbavietām Ķīnas pilsētās, “var neņemt vērā valdības pavēli slēgt darba vietas”.

Pētījumā, ko veikušas divas Ķīnas universitātes, noskaidrots, ka no 1000 mazajiem un vidējiem uzņēmumiem trešajai daļai jau tuvākā mēneša laikā varētu beigties nauda, ja tiem liegtu darboties.

Citā pētījumā secināts, ka 40% kompāniju beigtos nauda tuvāko trīs mēnešu laikā.

“Ja izdotos izvairīties no liela mēroga darba vietu apturēšanas, patēriņa apjoms ātri atgrieztos, pateicoties pieaugošajam pieprasījumam, kas savukārt palīdzētu pašnodarbinātajiem un ģimenes uzņēmumiem atgūt lielu daļu no dīkstāvē gūtajiem zaudējumiem,” saka analītiķis Džulians Evanss Pritčārds.

“Bet ar katru nākamo dienu, kad tiek turpināta dīkstāve, palielinās ilgstoša ražošanas apjoma krituma risks. Ja aktivitāte līdz nākamās nedēļas beigām netiks atjaunota, mēs pārskatīsim savas ikgadējās izaugsmes prognozes,” teikts “Oxford Economics” ziņojumā.

Tajā teikts, ka joprojām galvenais scenārijs ir tas, ka vīrusa ietekme būs jūtama tikai Ķīnā un tai būs nozīmīga, bet īstermiņa ietekme. Pasaules IKP pieaugums februārī varētu sasniegt tikai par 0,2% zemāku līmeni nekā janvārī - 2,3%.

Tomēr - pandēmija nākamajos sešos mēnešos izraisītu dziļāku un plašāku ekonomisko satricinājumu, kas nozīmētu 1,1 triljona zaudēšanu. Tam sekotu atveseļošanās posms, kad pasaulei izdotos atgūt vismaz daļu no gada sākumā gūtajiem zaudējumiem.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu