Atklājums: ceturto daļu tvītu par klimata pārmaiņu noliegšanu rada boti (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Twitter" logotips. Ilustratīvs attēls
"Twitter" logotips. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā pētījumā secināts, ka automātiskajiem botiem ir būtiska loma klimata noliedzēju ziņojumos.

Kā rakstīts izdevumā “The Guardian”, diskusiju par klimata krīzi sociālajā tīklā “Twitter” ļoti būtiski ietekmē automātisko tvitera botu armija. Tas atklājies jaunā ar klimata pārmaiņu noliegšanu saistītu ierakstu analīzē.

Pārsteidzošā botu aktivitāte tviterī par tādām tēmām kā klimata krīze un globālā sasilšana pamatīgi bojā informāciju par klimata pārmaiņu noliedzēju patieso skaitu.

Analizējot miljoniem tvītu, kas tika radīti laikā, kad Donalds Tramps paziņoja par ASV izstāšanos no globālās Parīzes klimata vienošanās, atklājās, ka boti mēdz slavināt Trampa izteikumus un izplatīt dezinformāciju par zinātni.

Pētījumu veica Brauna Universitātes pētnieki, tomēr tas vēl nav publicēts zinātniskajā žurnālā.

Boti ir datorprogrammas veids, kuru var ieprogrammēt tvītot, dalīties ar ziņām un sūtīt vēstules autonomi. Tas viss notiek cilvēka profila aizsegā.

“Šis atklājums liecina par mehanizēto botu būtisku ietekmi klimata pārmaiņu noliedzēju ziņojumu popularizēšanā un vairošanā, to skaitā arī Donalda Trampa paziņojumā par ASV izstāšanos no Parīzes klimata vienošanās,” rakstīts pētījuma melnrakstā, kas bija nonācis “The Guardian” žurnālistu rokās.

Visā pētījuma periodā vidēji dienā 25% no radītajiem tvītiem par klimata pārmaiņām bija botu roku darbs.

Pētījuma autors Tomass Mārlovs teica, ka ideja par šo pētījumu viņam un kolēģiem radās tāpēc, ka “vienmēr pamatīgu izbrīnu rada pastāvīgs noliedzēju līmenis par kaut ko, kas zinātnē ir vairāk vai mazāk neapstrīdams.”

Zināms, ka Tramps regulāri izplata dezinformāciju par klimata krīzi, dēvējot to par muļķībām un sazvērestības teoriju. Tomēr tajā pašā laikā Tramps ir minējis, ka piekrīt tam, ka globālā sasilšana norisinās. Par spīti tam, viņa vadītā valdība nav spērusi soļus, lai situāciju uzlabotu.

Brauna Universitātes pētniekiem gan neizdevās identificēt kādus indivīdus vai cilvēku grupas, kas slēpjas aiz tvitera botu armijas, nedz arī izmērīt, cik lielu iespaidu klimata pārmaiņu diskusijā šie boti ir devuši.

“Ietekmes ziņā es domāju, ka šie boti sniedz ievērojamu iespaidu, tomēr to ir grūti izmērīt,” komentēja akadēmiķis Stīvens Levandovskis.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu