Kā startēt uzņēmumu un veicināt tā izaugsmi mūsdienu biznesa vidē

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Tātad – Tev ir biznesa ideja un Tu esi gatavs sākt ar to pelnīt. Tas ir lieliski! Ne vien tādēļ, ka sapņu pārvēršana realitātē ir vislabākā lieta, ar ko nodarboties, bet arī tādēļ, ka esi izvēlējies labāko laiku, kad uzsākt uzņēmējdarbību.

Kādēļ? Droši vien esi dzirdējis, ka šis ir interneta laikmets, un tieši mūsdienu tehnoloģijas palīdz daudziem uzņēmējiem nostabilizēties un augt bez citu palīdzības.

Ar ko sākt? Labs atspēriena solis ir izveidot mājaslapu vai interneta veikalu, kas palīdzēs uzlikt Tavu uzņēmumu uz kartes.

Kādēļ ir būtiski iekārtot savu vietu digitālajā vidē?

Mūsdienās Tev nevajag dārgu ofisu prestižā rajonā, vai plašas veikala telpas. Mājaslapa ir vienkāršs un efektīvs rīks, kas ļauj efektīvi komunicēt un nodot informāciju par Tavu uzņēmumu. Ar glītu un funkcionālu mājaslapu Tavs jaunais uzņēmums var izskatīties ne sliktāk par pieredzējušākiem konkurentiem. Pat vēl labāk - mājaslapa dod iespēju Tev izcelties citu uzņēmumu vidū, jo, piemēram, ASV uzņēmumu vidū mājaslapas ir izveidojuši mazāk nekā divas trešdaļas (64%) mazo uzņēmumu. Latvijā situācija ir līdzīga (arī 64%).

Labas un stratēģiski izplānotas mājaslapas vai interneta veikala izveidošana var kļūt par Tava uzņēmuma veiksmes stūrakmeni. Mājaslapa var kļūt par uzņēmuma izaugsmes pamatu, piesaistot apmeklētājus no dažādiem kanāliem, piemēram, apmaksātām reklāmām un meklētājiem.

Secinājumi? Pieņemot lēmumu par savas virtuālās vizītkartes vai interneta veikala izveidi, Tu jau esi ticis tālāk par uzņēmumiem, kuriem tādu nav un, iespējams, pat tālāk par tiem, kas savu vietu digitālajā vidē ir iekārtojuši ar mazāku rūpību.

Kādos veidos mājaslapas vai e-veikala izveide var palīdzēt Tavam uzņēmumam?

1. Padari savu uzņēmumu redzamu

Lai ieņemtu vietu tirgū, Tev “jāielej sava uzņēmuma pamati”. Un klātbūtnes nodrošināšana digitālajā telpā ir labs veids, kā to izdarīt.

Izveidojot mājaslapulapu vai e-veikalu, Tu kļūsti par pasaules mēroga spēlētāju, jo Tavs uzņēmums kļūst pieejams klientiem visā pasaulē, neaprobežojoties noteiktas pilsētas, valsts vai reģiona ietvaros.

Izveidojot mājaslapu vai interneta veikalu, Tu vari reģistrēt savu personīgo domēna vārdu (tavsuznemums.lv), kas piešķirs Tavam biznesam uzticamību un zināmu svaru, kā arī varēsi izveidot profesionālu biznesa e-pastu, kas izskatīsies ne tikai uzticami, bet arī krietni nopietnāk uz vizītkartēm vai citiem materiāliem.

Vēl viens nozīmīgs iemesls par labu mājaslapas izveidei ir tas, ka Tavu uzņēmumu ar laiku varēs atrast meklētājos, piemēram, Google, Bing, u.c. Un ja Tu būsi gatavs piestrādāt pie lapas SEO (search engine optimization) jeb meklētājprogrammu optimizācijas, tad Tev ir labas izredzes parādīties arī meklēšanas rezultātu augšgalā. Galvenais izvēlēties tādu mājaslapas izveides platformu, kas šīs iespējas atbalsta, piemēram, tepat Latvijā radīto rīku Mozello, kur SEO funkcionalitāte jau ir iebūvēta un atliek vien nedaudz pielikt roku.

Tad, kad Tev ir sava mājaslapa vai e-veikals, Tu vari izmantot veselu virkni reklāmas un mārktinga kanālu, lai piesaistītu klientus no visas pasaules.

2. Bizness 24/7, mazākas izmaksas un vairāk brīva laika svarīgajam

Mājaslapas vai veikala uzturēšana digitālajā vidē sniedz elastību, kas ir īpaši svarīgs faktors mazajiem uzņēmumiem. Piemēram, ja Tu nodarbojies ar mazumtirdzniecību, internetveikals aizstāj nepieciešamību pēc fiziskām telpām, kas ne vien ļauj strādāt no jebkuras vietas pasaulē sev ērtā laikā, bet arī ietaupīt ievērojamu daudzumu naudas.

Tev nav obligāti jāatrodas uz vietas, lai apkalpotu klientus. Tavs virtuālais birojs ir pieejams vienmēr un visur, neatkarīgi no tā, kur Tu atrodies un Tava mājaslapa ir gatava atbildēt uz klientu jautājumiem, taupot Tavu laiku. Savukārt, iInterneta veikals ļauj pirkumus un maksājumus apstrādāt automātiski. Tas nozīmē, ka veikals strādā 24/7 un spēj pārdot preces un apkalpot klientus pat tad, kad Tu guli.

3. Pilna kontrole par savu zīmolu, tēlu un produkta prezentāciju

Savā mājaslapā visus lēmumus pieņem Tu, tātad Tev ir pilnīga kontrole pār Tavu zīmolu un saturu, ko vēlies publicēt un kā tas izskatīsies. Izmanto šo iespēju, lai parādītu sevi no labākās puses ar skaistām fotogrāfijām, unikāliem produktu aprakstiem, kā arī klientu atsauksmēm.

Lai iedrošinātu potenciālos klientus, Tev kā uzņēmējam ir svarīgi pierādīt sava zīmola leģitimitāti. To Tu vari panākt, lapā ievietojot pārliecinošas klientu atsauksmes par Tavu uzņēmumu vai piedāvātajiem produktiem. Ļoti labi strādā paveikto darbu galerijas un realizēto projektu apskati. Protams, neaizmirsti arī par uzņēmuma rekvizītiem un kontaktinformācijas publicēšanu.

Daži uzņēmēji uzskata, ka pilnīgi pietiek ar to, ka uzņēmumu var atrast sociālajos tīklos. Tomēr tajos Tava kontrole pār publicēto saturu ir stipri mazāka – arī tad, ja to publicē Tu pats. Piemēram, Tevis publicētās ziņas laika gaitā pazūd citu rakstu jūrā. Turklāt visam, ko Tu ievieto sociālajos tīklos, jebkurā gadījumā ir jāspēj konkurēt ar miljoniem citu zīmolu un cilvēku publicēto saturu, jo šajos portālos notiek nemitīga cīņa par uzmanību. Pie kam ļoti daudzi cilvēki sociālos tīklus nelieto vai lieto reti. Vai esi gatavs iegūt šos papildu klientus?

Atšķirībā no soc. tīkliem mājaslapā informācija par Tavu zīmolu ir pasniegta skaidrā un sakārtotā veidā, tādējādi klientam ir vieglāk atrast visu nepieciešamo, nezaudējot uzmanību. Ideālā gadijumā mājaslapā var veikt pirkumu vai pieteikties pakalpojumam.

Paturi prātā šo gudrību – sociālos tīklus izmanto komunikācijai, bet mājaslapu – klienta informēšanai, pārliecināšanai un ērtai Tava produkta pārdošanai.

Kā tikt pie savas mājaslapas vai e-veikala?

Kādreiz jebkura mājaslapas vai e-veikala izveide bija dārgs un sarežģīts projekts ar daudzām iesaistītām pusēm un izmaksām, taču mūsdienās ir radīti dažādi rīki, kas ļauj mājaslapas vai e-veikala izveides procesu būtiski atvieglot.

Spilgts piemērs ir Mozello - Latvijā radīta platforma, kas ikvienam uzņēmējam ļauj izveidot savam biznesam piemērotu mājaslapu vai interneta veikalu, neieguldot ne tūkstošus, pat ne simtus eiro. Tik vien kā jāreģistrējas un jāvelta dažas stundas laika mājaslapas vai e-veikala izveidošanai ērtā vizuālā vidē, kas neprasa īpašas zināšanas vai iemaņas. Šāds variants ir īpaši izdevīgs biznesa uzsācējiem, jo uzņēmuma attīstības pirmajos posmos, nauda mēdz būt sāpīgākais jautājums.

Mozello pieejamas daudz un dažādas iespējas, zemāk minētas dažas no svarīgākajām:

  • Viss vajadzīgais e-veikalam. Mozello piedāvā visas svarīgākās funkcijas, kas palīdz izveidot profesionālu, funkcionālu un pelņu nesošu interneta veikalu, aprīkotu ar iespēju piemērot atlaides, veikt maksājumus ar karti, automātiski izrakstīt rēķinus, izvēlēties Latvijā un pasaulē aktuālus piegādes veidus, kā arī daudz ko citu.
  • Pieejams klientu atbalsts latviešu, krievu un angļu valodā, kas nepieciešamības gadījumā būs kopā ar Tevi un palīdzēs, ja radīsies kādi jautājumi vai sarežģījumi.
  • Mājaslapas izveidošana Mozello ir vienkāršāka par vienkāršu. Mozello piedāvā vairākus desmitus profesionāli sagatavotus dizainus. Izvēlies tādu izskatu, kas Tev patīk vislabāk, pielāgo to sava zīmola stilam (jāizvēlas krāsas un fonti, jāizvieto uzņēmuma logo, vizuālie materiāli, teksti utt.), un Tava mājaslapa ir gatava un izskatās kvalitatīvi! Turklāt visi Mozello dizaini lieliski darbojas arī uz mobilajām ierīcēm bez papildus darba ieguldījuma.
  • Ieguldījums, kas atbilst tavām vajadzībām. Mozello pieejami 3 dažādi cenu plāni, no kuriem varēsi izvēlēties Tavam uzņēmumam atbilstošāko. Bezmaksas plāns, kas ļauj izmēģināt funkcionalitāti un saprast, vai platforma Tavam uzņēmumam būs atbilstoša. Premium plāns mājaslapas izveidei, kurā izvietot visu svarīgāko informāciju, vai ļoti maza interneta veikala izveidei, un Premium Plus plāns, kas piemērots jau kārtīga interneta veikala izveidei ar bagātīgām iespējām.

Viens no Mozello veiksmes stāstiem ir satura veidotājas un indīpopa grupas Franco Franco dziedātājas Elizabetes Vētras tūrisma projekts #Cesisinside. Viņa saka:

“Tas ir ērts veids, kā izveidot mājaslapu, ja tev nav izglītība IT jomā vai nevēlies ieguldīt tūkstošiem eiro, lai par lapas izveidošanu samaksātu kādam profesionālam uzņēmumam. [..] Mozello ir rīks, kas jebkuram ļauj sasniegt fantastiskus rezultātus neatkarīgi no tā, vai vēlies uzsākt biznesu pārdošanā vai uzturēt blogu par Tavas pilsētas restorāniem un kafejnīcām.

Vairāk par to, kādu lomu mājaslapa un e-veikals pilda uzņēmumam, kā arī praktiskas pamācības, kā izveidot savu mājasllapu un e-veikalu, atradīsi šeit. Iesakām arī palasīt Mozello blogu, kurā atradīsi vērtīgu saturu par to, kā veiksmīgi nodarboties ar uzņēmējdarbību internetā.

Nobeigumā

Mājaslapas vai interneta veikala izveide ir iespējams labākais un vienkāršākais solis Tavas uzņēmējdarbības uzsākšanai īsā laika posmā, kas palīdzēs Tev gūt ilgtermiņa panākumus.

Tas tev palīdzēs:

  • Palielināt pārdošanas apjomus;
  • Sasniegt vairāk klientus;
  • Iegūt vairāk pārdošanas iespēju;
  • Izskatīties uzticami un profesionāli.

Kādēļ teikt nē visām šīm iespējām?

Ja esi gatavs iegūt jaunas iespējas un attīstīt biznesu internetā, tad sper pirmo soli un sāc veidot savu mājaslapu vai interneta veikalu jau tūlīt, tas ir bez maksas. Un, ja zini kādu mazo uzņēmēju, kam šī informācija var būt noderīga viņa ceļā uz biznesa virsotnēm, tad noteikti padalies.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu