Narkokarteļu ieskautie Meksikas ciemi, kuri apbruņo savus bērnus (3)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / REUTERS

Meksikas komūnā, ko apņem vietējā narkokarteļa opija magoņu lauki, skolas vecuma bērni tiek mācīti apieties ar ieročiem. Šādu soli vietējiem nācies spert izmisuma dēļ, vēsta aģentūra "Reuters".

Kad Davida Sančesa Lunas 56 gadus vecā sievasmāte neapdomīgi spēra kāju ārpus nelielās komūnas, ko ieskauj narkokarteļu kontrolētā zeme, viņa pēc spīdzināšanas tika nogalināta. Sančess Luna lika savām septiņus un desmit gadus vecajām meitām iziet šaušanas apmācības.

Starp karteļu kontrolētajām zemēm Gerrero štatā atrodas 16 nelieli kalnu ciemati. To iedzīvotāji baidās sūtīt bērnus skolā un iziet ārpus ciemu robežām. Vietējie norāda - neesot citas izvēles, kā vien apbruņot arī pašus mazākos.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / REUTERS

"Viņi tā gatavojas aizstāvēt savu ģimeni, savus brāļus un māsas, savu ciemu," saka kukurūzas audzētājs Sančess Luna.

Pirms pieciem gadiem ciemi nodibināja savu "vietējo policiju", lai aizsargātos no karteļiem.

Vecāki stāsta, ka nelaižot bērnus skolā pēc apmēram 12 gadu vecuma sasniegšanas, jo pamatskolas un vidusskolas atrodas karteļu kontrolētajās teritorijās.

Tomēr, kad Meksikas medijos parādījās sižeti, kā bērni jau no sešu gadu vecuma tiek mācīti rīkoties ar ieroci, šokēta bija gan pārējā valsts, gan arī pasaule. 

Ciemu vecajie apgalvo, ka bērniem nebūšot jāstājas pretī bruņotajiem un nežēlīgajiem karteļu darboņiem, taču bērnu apbruņošana daļēji esot veids, kā likt amatpersonām tālajā Mehiko pievērsties šā jautājuma risināšanai. 

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / REUTERS

Apmēram 6500 cilvēku apdzīvotajā reģionā aizvadītā gada laikā piedzīvota virkne nežēlīgu slepkavību un uzbrukumu. Tajos vainots "Los Ardillos" kartelis, kas gatavs nogalināt katru, kurš spers kāju tā opija magoņu laukos. Gerrero štatā notiek aktīva heroīna ražošana, un gatavais produkts tiek izplatīts uz citām pasaules valstīm.

Vietējie iedzīvotāji var droši uzturēties tikai tajā teritorijā, ko sargā pašu veidotā policija.

"Tas ir stūrī iedzītas kopienas publisks sauciens pēc palīdzības," saka organizācijas "International Crisis Group" (ICG) analītiķis Falko Ernsts. "Viņi lūguši palīdzību federālajai un štata valdībai, taču neveiksmīgi. Viņi cenšas paspilgtināt valodu, lai tiktu pie sarunu galda un saņemtu palīdzību."

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors izteicies, ka bērnu apbruņotājiem "vajadzētu nokaunēties", un nosodījis bērnu izmantošanu uzmanības pievēršanai. Taču viņa vadītā valdība nav spējusi efektīvi risināt ar narkotirgoņiem un vardarbīgo noziedzību saistītās problēmas. Pērn Meksikā tika pastrādātas 34 582 slepkavības - rekordaugsts skaits.

16 gadus vecais Abuners Martiness stāsta, ka esot beidzis iet skolā pirms apmēram gada, kad viņa tēvu nolaupīja ārpus cieminieku pašorganizētās policijas kontrolētās teritorijas. Viņa tēvu spīdzināja un pēc tam nogrieza viņam galvu.

"Tajā brīdī man palika bail. Es negribu iet uz skolu," saka Martiness, kurš ar ieroci rokās sargā ciemu robežas.

Sančesa Lunas brālis stāsta, ka karteļi nodarbojoties ar izspiešanu un cenšoties piespiest zemniekus audzēt opija magones. Ciemu iedzīvotājiem 2019.gada janvārī izdevās atvairīt lielu "Los Ardillos" uzbrukumu, taču kopš tā laika viņi dzīvo bailēs, ka tas varētu atkārtoties. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu