Jaunais koronavīruss: izplatītākie mīti un patiesība (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Jaunais koronavīruss “Covid-19” turpina izplatīties arvien jaunās pasaules valstīs. Pasaules Veselības organizācija (PVO) apkopojusi atbildes uz izplatītākajiem jautājumiem un mītiem, kas radušies saistībā ar jauno vīrusu.

Foto: who.int

Vai roku žāvētāji nogalina koronavīrusu?

Nē. Roku žāvēšana no vīrusa nepasargā. Lai mazinātu inficēšanās risku, ir nepieciešams regulāri un kārtīgi mazgāt rokas, izmantojot ziepes un ūdeni vai roku dezinfekcijas līdzekli, kas satur alkoholu. Kad rokas ir rūpīgi nomazgātas, tās kārtīgi jānoslauka ar papīra dvieli vai jāžāvē, izmantojot roku žāvētāju.

Foto: who.int

Vai ultravioletā dezinfekcijas lampa ir iedarbīga?

Ultravioletā apgaismojuma lampas nevajadzētu izmantot roku sterilizēšanai, jo ultravioletais starojums var izraisīt ādas niezēšanu un pat iekaisumu.

Foto: who.int

Cik efektīvi ir termālie skeneri saslimšanas konstatēšanā?

Termālie skeneri ir efektīvs instruments, lai noteiktu, ka cilvēkam ir drudzis, ko izraisījusi inficēšanās ar jauno vīrusu. Tomēr šie skeneri nav derīgi situācijās, kad cilvēks jau ir inficējies ar vīrusu, bet saslimšanas simptomi vēl nav novērojami. Drudzis sākas divu līdz desmit dienu laikā pēc inficēšanās.

Foto: who.int

Vai ķermeņa apsmidzināšana ar alkoholu vai hloru nogalina vīrusu?

Nē. Alkohola vai hlora izsmidzināšana uz ķermeņa nenogalina vīrusus, ja tie jau ir iekļuvuši ķermenī. Šādu vielu izsmidzināšana var sabojāt drēbes vai iekļūt acīs un mutē. Alkohols un hlors tomēr var būt iedarbīgs līdzeklis virsmu dezinficēšanā.

Foto: who.int

Vai ir droši saņemt vēstuli vai sūtījumu no Ķīnas?

Jā, tas ir droši. Cilvēki, kuri saņem vēstules un paciņas no Ķīnas vai citām vīrusa skartajām valstīm, šādā veidā nevar inficēties ar jauno koronavīrusu “Covid-19”. PVO eksperti secinājuši, ka koronavīrusi uz vēstulēm un paciņām nespēj izdzīvot pietiekami ilgi.

Foto: who.int

Vai mājdzīvnieki var izplatīt “Covid-19”?

Šobrīd nav skaidru pierādījumi tam, ka mājdzīvnieki var inficēties ar jauno koronavīrusu. Tomēr nevajadzētu aizmirst nomazgāt rokas pēc ikviena kontakta ar suni vai kaķi. Tas var palīdzēt izvairīties arī no dažādām citām baktērijām, ko dzīvnieki var nodot cilvēkam.

Foto: who.int

Vai vakcinācija pret gripu un plaušu slimībām pasargā arī pret “Covid-19”?

Nē. Vakcinācija pret pneimoniju un gripu nepasargā no inficēšanās ar “Covid-19”. Šis vīruss ir jauns un tas ir atšķirīgs, tāpēc tam nepieciešama īpaša vakcīna. Pētnieki un farmācijas kompānijas šobrīd strādā pie vakcīnas un PVO atbalsta šos centienus. Pat ja vakcīnas pret “Covid-19” pagaidām nav, PVO joprojām iesaka vakcinēties pret citām elpceļu slimībām.

Foto: who.int

Vai palīdz regulāra deguna skalošana ar sālsūdeni?

Nē. Nav pierādījumu, ka regulāra deguna skalošana ar sālsūdeni būtu kādu cilvēku pasargājusi no inficēšanās ar jauno vīrusu. Deguna regulāra skalošana nenovērš arī citas elpceļu infekcijas, tomēr tā var palīdzēt ātrāk atveseļoties no saaukstēšanās.

Foto: who.int

Vai ķiploku ēšana palīdz?

Ķiploki ir veselīgs produkts, kam piemīt antibakteriālas īpašības. Tomēr nav pierādījumu, ka ķiploku lietošana uzturā pasargā no inficēšanās ar “Covid-19”.

Foto: who.int

Vai ieziešanas ar sezama eļļu novērš vīrusa iekļūšanu ķermenī?

Nē. Sezama eļļa nenogalina jauno koronavīrusu. Ir dažādi ķīmiski līdzekļi, kas spēj nogalināt “Covid-19” uz dažādām virsmām. Tomēr šo līdzekļu iedarbība uz ādas būtiski samazinās.

Foto: who.int

Vai jaunais vīruss apdraud tikai gados vecus cilvēkus?

Ar vīrusu “Covid-19” var inficēties jebkura vecuma cilvēki. Cilvēkus gados un cilvēkus ar hroniskām slimībām vīruss apdraud vairāk. PVO aicina visu vecumu cilvēkus īstenot piesardzības pasākumus, piemēram, rūpējoties par savu higiēnu.

Foto: who.int

Vai vīrusu var ārstēt ar antibiotikām?

Nē. Antibiotikas ir iedarbīgas pret baktērijām, nevis vīrusiem. “Covid-19” ir vīruss, tāpēc antibiotikas nebūtu lietojamas kā profilakses vai ārstēšanas līdzeklis. Tomēr, ja cilvēks jau ir inficējies ar “Covid-19” un nogādāts slimnīcā, viņam var tik dotas antibiotikas, lai mazinātu bakteriālas infekcijas risku.

Foto: who.int

Vai ir konkrēti medikamenti, ko lieto jaunā vīrusa ārstēšanai un profilaksei?

Šobrīd šādu konkrētu medikamentu nav. Tomēr cilvēki, kas inficējušies ar “Covid-19” saņems atbilstošu ārstēšanu simptomu mazināšanai. Tāpat turpinās darbs arī pie vakcīnas.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu