Somijas militārais uzņēmums "Patria" un Latvijas kompānija "Unitruck" Cēsīs nodibinājuši kopuzņēmumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NBS testē 4x4 taktiskos transportlīdzekļus
NBS testē 4x4 taktiskos transportlīdzekļus Foto: NBS

Somijas militārās rūpniecības uzņēmums "Patria" un Latvijas auto un industriālās tehnikas apkopes uzņēmums "Unitruck" Cēsīs nodibinājuši kopuzņēmumu "Defence Partnership Latvia", informēja uzņēmuma pārstāvis Silvestrs Savickis.

Jaunais uzņēmums, kura īpašnieki ir "Patria Latvia" un "Unitruck", atrodas Cēsīs un tā mērķis ir sniegt pakalpojumus Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS).

Uzņēmumā plānots veikt militārās tehnikas apkopi un remontu, kaujas tehnikas sistēmu integrāciju, kā arī piedāvāt bruņotajiem spēkiem militārā nodrošinājuma pakalpojumus. Kopuzņēmuma dibinātāji uzskata, ka "Defence Partnership Latvia" varētu kļūt par Latvijas aizsardzības mobilizācijas sistēmas sastāvdaļu un sniegt ievērojamu atbalstu visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas veidošanā.

"Patria" Starptautisko partnerību atbalsta biznesa vienības vadītājs Jukka Holkeri norāda, ka "Defence Partnership Latvia" nodibināšana ir daļa no "Patria" stratēģijas, kas paredz paplašināt uzņēmuma starptautisko biznesu militārās tehnikas apkopju un dzīves cikla pagarināšanas jomā. 

"Kopuzņēmums ir mūsu ilgtermiņa ieguldījums Latvijas Nacionālo bruņoto spēku atbalstam. Ja Latvija izlems iegādāties "Patria 6x6" transportlīdzekļu platformu, mēs ticam, ka "Defence Partnership Latvia" kļūs par nozīmīgu militārās tehnikas apkopes pakalpojumu sniedzēju un rezerves daļu piegādātāju, tādējādi nodrošinot transportlīdzekļu ilgtermiņa uzturēšanu," sacīja Holkeri.

Firmas.lv informācija liecina, ka "Unitruck" pieder Normundam Driļevskim. 2018.gadā uzņēmums apgrozīja 2 451 367 eiro un strādāja ar 14 103 eiro lielu peļņu.

Jau ziņots, ka 29.janvārī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens vienojušies izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būs balstīta uz Somijas uzņēmuma "Patria" ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes.

Amatpersonas janvārī parakstīja tehnisko vienošanos par savu bruņoto spēku mobilitātes uzlabošanu.

Ja veiksmīgi norisināsies turpmākais transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes posms, tad Nacionālie bruņotie spēki pirmās jaunās bruņumašīnas varētu saņemt jau 2021.gadā, iepriekš norādīja Latvijas Aizsardzības ministrija (AM). Paredzēts, ka piegādes tiktu īstenotas katru gadu aptuveni desmit gadu laikā.

Bruņumašīnu cenu diskusijās ar komersantu, galvenokārt, noteiks Latvijas prasības, piemēram, tehnikas vienību skaits, modifikācijas un to dažādība.

Ministrijā skaidroja, ka viens no Latvijas turpmākās līdzdalības priekšnosacījumiem šajā projektā būs ražotāja piedāvāto 6x6 platformu, to rezerves daļu un uzturēšanai nepieciešamo zināšanu piegāžu drošības risinājumi, iesaistot arī pašmāju industrijas uzņēmumus. Attiecīgas prasības Latvijas tautsaimniecības tehnoloģisko kapacitāšu iesaistei un tehnoloģiju pārnesei AM izvirzīs turpmākajās sarunās ar projekta partnervalstu izraudzīto Somijas ražotāju.

Noslēgtās tehniskās vienošanās mērķis ir radīt rentablus risinājumus abu valstu sauszemes spēku spēju prasībām, lai nodrošinātu ne tikai izdevīgāku iepirkuma piedāvājumu, bet arī partnervalstu bruņutehnikas savstarpējo savietojamību un to piegādes drošību, tai skaitā vietējās transportlīdzekļu uzturēšanas un remonta kapacitātes izveidi, kā arī iespējamu vietējās industrijas kapacitātes stiprināšanu un vēlāku iesaisti transportlīdzekļu ražošanā un piegādes ķēdes attīstīšanā.

Tehniskā vienošanās ir juridiski nesaistoša politiskā vienošanās, kas nevienai no tās partnervalstīm šajā projekta posmā neuzliek pienākumu nodrošināt konkrētus pakalpojumus vai produktus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu