Praktiska informācija, kā ātri iesniegt VID ienākumu deklarāciju (9)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

No 1. marta ir Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ir iespējams iesniegt iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas, kas var ļaut atgūt pārmaksātos nodokļus. Apkopojam informāciju, kā iesniegt ienākumu deklarāciju.

Ērtākais veids, kā iesniegt deklarāciju, ko arī rekomendē VID, ir elektroniski, caur VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Lai pieslēgtos EDS, ir nepieciešams doties vai nu uz VID tīmekļa vietni un jānospiež pogu EDS uz izceltās rīku joslas. Tāpat var doties uzreiz uz EDS vietni.

EDS autentificēšanās ekrānā jāievada VID piešķirto EDS lietotājvārdu un paroli. Ja tāda nav, tad jāizvēlas “Latvija.lv” paplašinājums un jāautorizējas ar savu internetbanku.

Foto: Ekrānuzņēmums

Pieslēdzoties EDS, tiek attēlots EDS sākumekrāns, kas izveidots, pamatojoties uz personas datiem VID datubāzē.

Foto: Ekrānuzņēmums

Atverot sadaļu “Gada ienākumu deklarācija”, ir iespējams aplūkot savas iesniegtās vai neiesniegtās deklarācijas par trim aktuālajiem gadiem, kā arī tās aizpildīt un iesniegt, pievienot attaisnoto izdevumu dokumentus vai apskatīt jau iesniegtās gada ienākumu deklarācijas.

Tālāk ir nepieciešams doties izvēlēties gadu, par kuru nepieciešams iesniegt deklarāciju. Piemēram, izvēloties iesniegt deklarāciju par 2019. gadu, jāspiež uz pogas “Sagatavot”.

Foto: Ekrānuzņēmums

Tālāk tiek piedāvāta izvēle – “Vienkāršoti”, kas paredzēts, lai saņemtu pārmaksāto nodokli par saviem un/vai savu ģimenes locekļu attaisnotajiem izdevumiem par ārstniecību un izglītību, veiktajiem ziedojumiem un dāvinājumiem, veiktajām iemaksām privātajos pensiju fondos, veiktajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu) un nepiemērotajiem nodokļa atvieglojumiem.

Vienkāršotā iesniegšana paredzēta, lai pārbaudītu vai izlīdzinātu nodokļa maksājumu par piemēroto progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli un/vai prognozēto neapliekamo minimumu.

Savukārt iespēja “Detalizēti” jāizvēlas, ja esat guvis ienākumus ārvalstīs, ar nodokli neapliekamos ienākumus Latvijā vai ārvalstī, kas kopumā taksācijas gadā pārsniedza 10 000 eiro (piemēram, gūti ienākumi no personiskās mantas pārdošanas).

Tas attiecas arī uz ienākumiem Latvijā vai ārvalstī, kas nav apliekami ar progresīvo nodokļa likmi (piemēram, ienākumus no dividendēm vai procentiem, ienākumus no augoša meža kokmateriālu pārdošanas vai nekustamā īpašuma iznomāšanas) un no kuriem nodoklis nav ieturēts ienākuma izmaksas vietā, citus ar nodokli apliekamus ienākumus, no kuriem izmaksas vietā nav ieturēts nodoklis.

Izvēloties šādu variantu, iespējams saņemt arī pārmaksāto nodokli.

Kas attiecas uz attaisnoto izdevumu dokumentiem, tos ir iespējams pievienot, izmantojot jebkuru no šīm metodēm: izmantojot VID mobilo lietotni “Attaisnotie izdevumi”, pievienojot to attēlus EDS sadaļā “Attaisnoto izdevumu dokumenti”, pievienojot to attēlus gada ienākumu deklarācijas D4 pielikumā.

Pēc visas informācijas ievadīšanas jāpārliecinās, vai visi attaisnoto izdevumu dokumenti ir pievienoti un informācija par bankas kontu ir ierakstīta lapas apakšā logā “Konta Nr”.

Foto: Ekrānuzņēmums

Nospiežot pogu “Pārbaudīt un saglabāt”, lapas apakšā vai lapas augšā, tiek pārbaudītas aizpildītās deklarācijas neatbilstības un kļūdas.

Ja kļūdas nav vai tās novērstas, nospied pogu Iesniegt, lai dokumentu iesniegtu VID. Pēc tam parādīsies ziņojums par dokumenta iesniegšanu.

VID 3 mēnešu laikā informēs par pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, nosūtot vēstuli uz lietotāja EDS profila sadaļu “Sarakste ar VID” un norādīto saziņas e-pastu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu