"Eco Baltia vide" investēs €790 000 videi draudzīgās atkritumu izvešanas automašīnās (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Toms Koklītis / LETA

Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" investēs 790 000 eiro, iegādājoties piecas saspiestās dabasgāzes atkritumu pārvadāšanas automašīnas, aģentūru LETA informēja "Eco Baltia vide" preses sekretāre Daiga Buča.

Plānots, ka automašīnas, kas ir videi draudzīgākas un rada mazāk ogļskābās gāzes jeb CO2 izmešu, no šā gada vasaras vidus apkalpos "Eco Baltia vide" klientus Rīgas Vidzemes priekšpilsētā un Ziemeļu rajonā, sacīja Buča.

"Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts uzsvēra, ka gaisa kvalitāte ir viens no ļoti svarīgiem vides aspektiem, ko būtiski ietekmē transporta radītie izmeši. Pagājušajā gadā, vadoties pēc meteoroloģiskajiem datiem, Rīgā gaisa piesārņojums dažubrīd bijis krietni virs normas. "Tāpēc arī mēs, apzinoties atkritumu apsaimniekošanas transporta ietekmi uz gaisa kvalitāti, esam spēruši nozīmīgu soli un investēsim 790 000 eiro videi draudzīgākā autoparkā pakalpojumu sniegšanai Rīgā, iegādājoties Latvijā pirmās piecas atkritumu pārvadāšanas mašīnas, kas darbojas ar saspiesto gāzi. Ceram, ka varēsim būt pozitīvais piemērs un iedrošinātājs arī citiem uzņēmumiem attīstīt efektīvu transporta un loģistikas sistēmu," viņš teica.

Viņš norādīja, ka pēc "Scania Latvija", kas veiks pirmo piecu saspiesto gāzu atkritumu savākšanas automašīnu piegādi "Eco Baltia vide", datiem, ar šo sistēmu aprīkotām automašīnām, salīdzinot ar dīzeļdegvielu, CO2 apjomu iespējams samazināt par 90%. "Tāpat, taču ne mazāk svarīgs, ir iespējamais izmaksu samazinājums par degvielu un transporta uzturēšanu, kas ļaus uzņēmuma autoparku ilglaicīgā periodā plānot un attīstīt vēl vairāk," skaidroja Aizbalts.

Pēc Aizbalta teiktā, pirmos videi draudzīgākos transporta līdzekļus, kuri darbosies ar saspiesto dabasgāzi, izmantos klientu apkalpošanai Rīgas Vidzemes priekšpilsētā un Rīgas Ziemeļu rajonā jeb Sarkandaugavā, Mežaparkā, Teikā, Juglā un cituviet. Viņš atzīmēja, ka automašīnu iegādei tika veikts iepirkums, paredzot vairākas būtiskas pozīcijas, tostarp negatīvās ietekmes samazināšanu uz pilsētvidi. Iepirkuma rezultātā līgums par transporta iegādi parakstīts ar uzņēmumu "Scania Latvija".

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domes administrācija apstiprināja jaunos atkritumu izvešanas tarifus un pieņēma grozījumus atkritumu jomu regulējošajos noteikumos.

Administrācijas pieņemtais lēmums paredz noteikt izvešanas maksas tarifus visās četrās Rīgas teritorijas zonās, kuras, balstoties uz noslēgto iepirkumu, apsaimniekos dažādi komersanti. Jaunā kārtība stāsies spēkā no 20.maija, un iedzīvotāji jaunus līgumus ar komersantiem varēs sākt pārslēgt no 10.marta.

Uzņēmums "Clean R" nodrošinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu Centra rajona un Latgales priekšpilsētas administratīvajā teritorijā ar tarifu 16,14 eiro par kubikmetru ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), kā arī Kurzemes rajona administratīvajā teritorijā, kur tarifs būs 16,43 eiro par kubikmetru. Līdz šim Centra apkaimē tarifs bija 15,97 eiro par kubikmetru, bet Kurzemes rajonā - 16,21 eiro par kubikmetru.

Savukārt uzņēmums "Eco Baltia vide" šos pakalpojumus sniegs Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona administratīvajā teritorijā, nodrošinot tarifu 16,53 eiro apmērā par kubikmetru ar PVN. Līdz šim šajās teritorijās tarifs bija 16,09 eiro par kubikmetru ar PVN.

Tikmēr personu apvienība "Lautus" un "Pilsētvides serviss" apsaimniekos Zemgales priekšpilsētas administratīvajā teritoriju, kur tarifs turpmāk būs 12,12 eiro par kubikmetru ar PVN.

Administrācija atbalstīja arī izmaiņas saistošajos noteikumos, kas dos iespēju samazināt kopējās atkritumu apsaimniekošanas izmaksas tiem iedzīvotājiem, kas atkritumus šķiros.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu