Latvija ir pierādījusi savas spējas cīņā ar finanšu noziegumiem, uzsver Bajāre (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvija ir pierādījusi savas spējas cīņā ar finanšu noziegumiem, intervijā aģentūrai LETA atzina Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

"Tas, ka Latvija netika iekļauta tā dēvētajā pelēkajā sarakstā, ir ļoti svarīgs signāls. Latvija ir pierādījusi savas spējas cīņā ar finanšu noziegumiem, kas ir būtisks un visiem vajadzīgs progress," teica Bajāre.

Tāpat viņa atzīmēja, ka ir izveidots jaunais ietvars, kurā pēdējo divu gadu laikā ir pilnveidots un caurskatīts regulējums, un tas ir pamats, uz kura veidot tālāko attīstību.

"Mēs visi ļoti labi saprotam, ka pēc būtības attīstība ir iespējama tad, kad sakārtotas ir pamata lietas. Jautājumos par finanšu noziegumiem, par naudas līdzekļu atmazgāšanas novēršanu ir sasniegts būtisks progress. Pašlaik tiešām ir sasniegts brīdis, kad pret šo pamatu varam atsperties un veidot tālāko attīstību," uzsvēra Bajāre.

Viņa minēja, ka otrs lielais notikums, kurš uz FATF lēmuma par Latvijas neiekļaušanu "pelēkajā sarakstā" fona tika sadzirdēts daudz sliktāk, nekā vajadzēja, ir Latvijas kredītreitinga paaugstināšana. 

"Latvijai kredītreitingu aģentūra S&P pirmo reizi ir paaugstinājusi reitingu līdz "A+" līmenim. Tas ir ļoti nozīmīgs signāls, un abi šie notikumi ir arī savstarpēji saistīti. Es nespēju iedomāties, ka tad, ja nebūtu pozitīva FATF lēmuma, mūsu valstij tiktu paaugstināts reitings. Savukārt reitings ir iespēja savstarpēji salīdzināt valstu investīciju riskus. Tas savukārt sasaucas ar kreditēšanu un finanšu resursu cenu. Jo labāks ir mūsu kredītreitings, jo sakārtotāka bāze, jo mums ir pieejami lētāki resursi un tautsaimniecības attīstībai ir lielāks potenciāls," sacīja Bajāre.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu