Rīkojies pareizi: 4 mājas produkti, kas attīra virsmas no koronavīrusa (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Teju visa pasaule patlaban atrodas sava veida izolētībā COVID-19 vīrusa pandēmijas dēļ. Cilvēki ir instruēti piekopt dažādus drošības pasākumus – neapmeklēt publiskas vietas, mazgāt un dezinficēt rokas un izvairīties no ceļošanas. Taču kā ir ar virsmu dezinfekciju?

Koronavīruss ir ārkārtīgi lipīga slimība, kuru cilvēki var iegūt, arī pieskaroties nedezinficētām virsmām. COVID-19 vīrusa daļiņas ir spējīgas izdzīvot gaisā vien trīs stundas, bet uz dažāda veida materiāliem šā vīrusa patogēnu izdzīvošanas iespējas krietni palielinās. Uz vara virsmām COVID-19 izdzīvo četras stundas, līdz 24 stundām tas izdzīvo uz kartona virsmas, bet uz plastmasas un nerūsējošā tērauda – līdz pat divām līdz trīs dienām. Tieši šā iemesla dēļ ir ārkārtīgi svarīgi attīrīt un dezinficēt virsmas, it īpaši, ja mājās vai kaimiņos kāds ir noķēris jauno vīrusu. Lūk, četri produkti, kam ir pierādīta efektivitāte vīrusa patogēnu iznīcināšanā.

Balinātājs

Ja mājās ir darīšana ar kādu apslimušu cilvēku, ir vērts attīrīt māju ar parasto apģērbu balinātāju. Šis līdzeklis ir īsta vīrusu bende, taču mājas attīrīšanai pietiks ar atšķaidītu balinātāju ar ūdeni attiecībā puse uz pusi. Šo mikstūru var izmantot grīdas, flīžu, virtuves virsmu, izlietņu un arī laminētu mēbeļu tīrīšanā. Atšķaidītā balinātājā drīkst arī attīrīt plastmasas bērnu rotaļlietas – iemērc tās šķidrumā un paturi tur divas minūtes, bet pēcāk kārtīgi noskalo.

Ūdeņraža pārskābe

Arī ūdeņraža pārskābe var nogalināt vīrusus, tostarp COVID-19 patogēnus. Ar šo zāļu skapīša piederumu ir ieteicams attīrīt virsmas arī, ja kāds mājinieks ir izslimojis vēdera gripu vai sezonālo gripu. Vienkārši ielej ūdeņraža pārskābi pudelē ar izsmidzinātāju un apsmidzini virsmas. Atļauj tai iedarboties dažas minūtes un noslauki virsmas ar mitru lupatiņu.

Izopropanols jeb spirts

Izvēlies spirtu ar augstāko koncentrāciju – ne mazāk kā 70% virsmu attīrīšanai. Ar šo produktu ir iespējams attīrīt jebkuru virsmu, taču ņem vērā, ka spirts var izraisīt plastmasas priekšmetu izbalēšanu.

Ziepes un ūdens

Tici vai ne, bet arī ziepes un ūdens ir efektīvi līdzekļi cīņā pret vīrusiem. Ziepes dažkārt ir pat spēcīgāks produkts nekā daži labi dezinfekcijas līdzekļi – ziepēs esošās vielas šķīdina vīrusu membrānas, kādēļ vīruss kļūst neaktīvs. Ne velti viens no pirmajiem noteikumiem, kas palīdz izvairīties no vīrusa, ir roku mazgāšana ar ziepēm.

Šie produkti nelīdzēs:

Mājās gatavots roku dezinfekcijas līdzeklis

Diemžēl paštaisīti roku dezinfekcijas līdzekļi nesatur vielas, kas spēj tikt galā ar vīrusu. Daudzi sociālie tīkli ir pārpildīti ar receptēm, kā pašam pagatavot dezinfekcijas līdzekli no ūdens, alvejas gēla un aromātiskajām eļļām. Šie produkti nedezinficēs ne rokas, nedz arī virsmas.

Degvīns

Pretēji populārajam viedoklim par šņabja iedarbību pret vīrusu, diemžēl tas nespēs nogalināt COVID-19 patogēnu. Šo vīrusu no virsmām var attīrīt tikai koncentrēts medicīniskais spirts.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu