ASV cenšas pārvilināt Vācijas firmu, kas strādā pie Covid-19 vakcīnas (10)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Berlīne mēģina pielikt punktu Vašingtonas centieniem pārliecināt Vācijas kompāniju, kura izstrādā Covid-19 vakcīnu, pārcelt pētniecību uz ASV, vēsta aģentūra "Reuters".

Vācijas politiķi uzsvēruši, ka nevienai valstij nedrīkstot piederēt monopols uz vakcīnu.

Nedēļas nogalē Vācijas laikraksts "Welt am Sonntag" ziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps esot piedāvājis Vācijas kompānijai "CureVac" finansējumu, lai pārvilinātu to uz ASV, savukārt Vācija mēģinājusi šos piedāvājumus pārtrumpot.

Atsaucoties uz anonīmu Vācijas amatpersonu, "Welt am Sonntag" rakstīja, ka Tramps esot izrādījis interesi par to, lai ASV būtu ekskluzīvas tiesības uz vakcīnu.

ASV puse aģentūrai "Reuters" noraidīja "Welt am Sonntag" rakstā minēto. ""Welt" raksts ir nepareizs," tvītoja ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels.

"Šis stāsts ir krietni pārspīlēts," norādīja ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Mēs turpināsim sarunas ar jebkuru uzņēmumu, kas apgalvo, ka spēj palīdzēt. Mēs dalīsimies ar pārējo pasauli jebkādā atrastajā risinājumā."

Vācijas Veselības ministrijas pārstāves, apstiprinot vienu no rakstā minētajiem izteikumiem, sacīja: "Vācijas valdība ir ļoti ieinteresēta, lai vakcīnas un aktīvās vielas pret jauno koronavīrusu tiktu izstrādātas arī Vācijā un Eiropā. Šā iemesla dēļ valdība uztur ļoti aktīvu komunikāciju ar uzņēmumu "CureVac"."

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers paziņojis, ka valdības izveidotā krīzes komiteja pirmdien apspriedīšot "CureVac" gadījumu.

"CureVac" svētdien norādīja "jebkādas baumas par uzņēmuma pārņemšanu". Tā galvenais investors Dītmars Hops apliecināja, ka negrasoties pārdot uzņēmumu un ka vēloties, lai tas izstrādā vakcīnu, kas "palīdzēs cilvēkiem ne tikai reģionālā līmenī, bet solidāri visā pasaulē".

Vācijas Ekonomikas ministrijas pārstāve sacīja, ka Berlīne esot "ļoti ieinteresēta", lai vakcīnas varianti tiktu izstrādāti Vācijā un Eiropā. Viņa atsaucās uz Vācijas ārējās tirdzniecības likumiem, kas paredz, ka Berlīne var uzraudzīt pārņemšanas piedāvājumus no valstīm ārpus ES gadījumā, "ja apdraudētas nacionālās vai Eiropas drošības intereses".

Topošā vakcīna

"CureVac" ražošanas vadītājs Florians fon der Melbe pirms vairāk nekā nedēļas aģentūrai "Reuters" sacīja, ka kompānija sākusi ar vairākiem iespējamajiem vakcīnas variantiem. No tiem izvēlēti divi labākie, kuriem tiks veikti klīniskie izmēģinājumi.

Tībingenē bāzētā kompānija cer, ka jau jūnijā vai jūlijā būs gatava eksperimentāla vakcīna. Pēc tam būs jāiegūst regulatoru apstiprinājums, lai varētu sākt izmēģinājumus uz cilvēkiem.

"CureVac" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma vadītājs šomēnes ticies ar Trampu, ASV viceprezidentu Maiku Pensu, Baltā nama koronavīrusa krīzes komandu, kā arī farmācijas un medicīnas tehnoloģiju kompāniju pārstāvjiem, lai apspriestu Covid-19 vakcīnu.

Mēģinājumi izstrādāt Covid-19 vakcīnu notiek arī amerikāņu uzņēmumos "Johnson & Johnson" un "INOVIO Pharmaceuticals".

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu