Viltus ziņa Facebook lietotāju datu izkrāpšanai (1)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Neticēt, nekādā ziņā neklikšķināt uz saites, bet ja tas izdarīts, tūlīt nomainīt Facebook paroli. Tā būtu jārīkojas katram, kas sociālajā tīklā pamanījuši viltus ziņu par it kā Daugavpilī bojā gājušiem cilvēkiem.

Ekrānšāviņu ar viltus ziņu par Daugavpili iesūtīja kāds lasītājs. Re:Check sazinājās ar sievieti, no kuras profila ziņa izsūtīta. Viņa noliedza, ka to būtu darījusi pati.

“Tas ir veids, kādā ļaundari savāc Facebook lietotājvārdus un paroles, lai pēc tam ar tiem varētu darīt, ko grib. Piemēram, ielogoties svešos kontos, izplatīt šādas ziņas tālāk,” skaidro IT drošības uzņēmuma Possible Security īpašnieks Kirils Solovjovs. Šādā veidā uzlauzti profili vēlāk var tikt pārdoti dažādas informācijas izplatīšanai un klikšķu vākšanai, un pelnīšanai ar Google reklāmām. Par to, kā tas notiek, Re:Check rakstījis jau iepriekš.

Solovjovs stāsta, ka viltus ziņā iekļautā saite galu galā aizved uz Facebook lapu, kur prasīts ievadīt paroles. Ja tas tiek izdarīts, notiek pāradresācija uz spēļu reklāmām vai tiek piedāvāts viedierīcē instalēt kādas aplikācijas. Arī tas var būt darīts peļņas nolūkos.

Ja tomēr saite atvērta, interneta drošības eksperts iesaka nekavējoties nomainīt Facebook paroli, kā arī pārskatīt un izdzēst tās aplikācijas, kurām kādreiz dota atļauja izmantot savus datus.

Jāatgādina, ka visa aktuālā informācija par Covid-19 izplatības gaitu Latvijā atrodama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu