"FIZMIX Eksperiments" bijušais dalībnieks: Fizika nav tik “indīgs zvēriņš”, kā šķiet sākumā (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

AS “Latvenergo” organizētā fizikas erudīcijas konkursa “FIZMIX Eksperiments” 25 gadu jubilejā mēs atskatāmies uz bijušajiem konkursa dalībniekiem un sniedzam ieskatu viņu šī brīža profesijās. Uldis Krištopans no Jelgavas Valsts ģimnāzijas piedalījās konkursā, kad to sauca “Kam gaišāka galva”, un tas bija pirms vairāk nekā desmit gadiem. Emocijas no konkursa palikušas tikai tās labākās, joprojām raisot smaidu Ulda sejā. Šobrīd Uldim ir savs uzņēmums, kas nodarbojas ar industriālo automātiku.

“Savā uzņēmumā darbojos jau septiņus gadus, sniedzam klientiem industriālās automātikas pakalpojumus, atvieglojot darbinieku ikdienu. Kā piemēru var minēt piena kombinātus vai zivju cehus, kur mēs sadarbībā ar iekārtu izstrādātājiem atvieglojam darbinieku monotono ikdienu. Kopā mēs piedāvājam ražošanas līnijas, automātisko mezglu izstrādi, iekārtu apsaimniekošanu, kā arī citus ar automātiku saistītus pakalpojumus. Pašlaik izstrādājam paku šķirošanas punktus, kur pēc svara, izmēriem, pasta indeksiem, mērķa valstīm un citiem nosacījumiem notiek automātiska sūtījumu šķirošana. Tā kā mūsdienās ikdiena kļūst arvien mobilāka un ātrāka, mūsu darbs būtiski uzlabo ikdienu daudzos uzņēmumos," saka Uldis.

Viņš norāda, ka uzņēmuma uzdevums ir iegūt balansu starp teoriju un praksi, jo visi izgudrojumi ir jāpārbauda dzīvē, vai tiešām tas viss arī darbojas, kā mēs iedomājamies.

"Mūsu profesijā ļoti būtiski ir turpināt mācīties, ikdienā mēs strādājam aptuveni trīs vai četras dienas, bet divas - papildinām savas zināšanas dažādos kursos un semināros. Lai būtu profesionāļi šajā jomā, tas ir nepieciešams,“ tā Uldis.

Viņš apgalvo, ka fizika nav tik “indīgs zvēriņš”, kā varētu šķist sākumā. Galvenais ir tikt pāri stereotipam, jo patiesībā fizika ir ļoti aizraujoša un pat vienkārša. Vajag tikai sākt tajā iedziļināties, un atveras milzīga pasaule ar dažādiem interesantiem atklājumiem un izprotamām lietām.

Uldis uzskata, ka nozarē, kurā viņš darbojas, nav neveselīgas konkurences, jo ikviens šīs jomas pārstāvis (vismaz viņa paziņu lokā) ir atvērts dalīties ar pieredzi un zināšanām.

“Mums tā ir sirdslieta, tādēļ reizēm to varbūt nemaz neuztveram kā darbu. Darbā nav arī tādas izteiktas rutīnas, ir jāpasēž pie datora, ir kaut kas jāpamontē, ir jāaizbrauc uz kādu būvobjektu, viss ir līdzsvarā. Es vispār uzskatu, ka fizika kā tāda patiktu ļoti daudziem, tikai vairums cilvēku no tās baidās, jo izklausās sarežģīti. Iespējams, pie vainas arī tas, ka pārsvarā reti ir sastopami forši fizikas skolotāji. Man paveicās ar iedvesmojošiem skolotājiem – tādiem kā mana fizikas skolotāja Baiba Daģe, kura prot skolniekiem vienkārši un interesanti parādīt apgūstamo vielu. Viņa ar lielu entuziasmu palīdzēja organizēties komandās un veltīja savu laiku papildu zināšanu apguvei,” stāsta Uldis.

Konkursā Uldis piedalījies sen - 2004.gadā, un viņš ir vienīgais no komandas, kurš palicis uzticīgs fizikas jomai. Starp pārējiem komandas biedriem ir advokāts, ārste - psihiatre, Latvijas Biogāzes asociācijas valdes loceklis un aptieku tīkla "Apotheka.lv" kategoriju vadītāja.

“Arī man skolā bija doma iet mācīties jurisprudenci, taču pēc šī konkursa apsvēru arī citas iespējas. Aizejot uz Rīgas Tehniskās universitātes atvērto durvju dienu, ieraudzīju, ka šī skola piedāvā apgūt programmu – Elektrotehnoloģiju datorvadība. Izpētot sīkāk šo programmu, nolēmu, ka vēlos to apgūt. Gribēju izvēlēties tādu virzienu, kur būs daudz jāmācās un reizē būs iespēja uzzināt daudz ko jaunu. Pirmajos gados likās, ka esmu kļūdījies ar šo izvēli, bet tagad atskatoties viennozīmīgi varu teikt, ka tā bija pareizā izvēle!“ – tā Uldis.

Foto: No personīgā arhīva

“Konkursa komandā mēs bijām ļoti forši cilvēki, joprojām visi esam labi draugi. Mūs skolotāja vispār sūtīja uz visādām olimpiādēm un konkursiem, jo mums padevās eksaktās zinātnes. Visiem tās arī patika, lai arī bieži bija jāiet pat sestdienās uz skolu, arī tad, kad gatavojāmies šim konkursam. Zinājām arī par galveno balvu – ceļojumu uz Tunisiju, bet tas nebija mūsu galvenais motivators. Nolēmām, ka visi kopā gribam sasniegt maksimālo, ko spējam, un parādīt sevi no tās labākās puses. Mums uzvara nebija galvenā, bet negaidot tieši tā arī notika – mūsu komanda ieguva galveno balvu un bijām ceļojumā uz Tunisiju. Tas bija aizraujošs piedzīvojums, ko ļoti labi atceros pat šodien,” atminas Uldis.

Uldis šajā konkursā ieteiktu piedalīties pat tad, ja fizika nav mīļākais priekšmets, jo konkurss – tā ir iespēja pilnveidot sevi, uzzināt daudz ko jaunu un izprast, ka fizika ir mums visapkārt un tā nav tik sarežģīta, kā varētu domāt.

“Es noteikti piedalītos vēlreiz. Varbūt konkursa organizatoriem šodien ieteiktu papildināt uzdevumus ar mehatroniku vai robotiku, vismaz man tas šķistu ļoti interesanti un vērtīgi,” piebilst Uldis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu