Aizliegts ārkārtējā situācijā nepieciešamo zāļu eksports no Latvijas (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

No Latvijas tiks aizliegts eksportēt zāles, kuras vietējā tirgū nepieciešamas ārkārtējā situācijā, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) rīkojums.

Zāļu valsts aģentūrai ar rīkojumu uzdots izveidot sarakstu ar ārkārtējā situācijā nepieciešamajām zālēm, ņemot vērā Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas Covid-19 ārstēšanai un veicot kopējo Latvijas zāļu pieejamības riska analīzi, publicēt to savā tīmekļa vietnē un nepieciešamības gadījumā veikt tā aktualizāciju.

Rīkojums paredz aizliegt farmaceitiskās darbības uzņēmumiem, kas nodarbojas ar zāļu vairumtirdzniecību, veikt Zāļu valsts aģentūras tīmekļa vietnē publicētajā sarakstā minēto zāļu, kas paredzētas Latvijas tirgum, eksportu uz trešajām valstīm, kā arī to izvešanu uz Eiropas Ekonomikas zonas valstīm.

Rīkojums izdots, ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju, lai aizsargātu Latvijas pacientu dzīvības un veselības intereses Covid-19 infekcijas izplatības laikā, kā arī mazinātu risku, ka piegāžu traucējumu dēļ Latvijas pacientiem nebūs pieejamas nepieciešamās zāles, bet neskarot valstu savstarpējos palīdzības lūgumu gadījumos, kas tiek individuāli izvērtēti, un pamatojoties uz Ministru kabineta 2020.gada 12.marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" noteiktām tiesībām veselības ministram.

Veselības inspekcijai sadarbībā ar Zāļu valsts aģentūru uzdots veikt kontroli par šā rīkojuma noteiktā ierobežojuma izpildi.

Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" - piektdien, 3.aprīlī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu