Persona, kura no valsts iegādājās Spānijā nozagtu kravas automašīnu, saņems €26 000 kompensāciju (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro banknotes. Ilustratīvs attēls.
Eiro banknotes. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdība otrdien nolēma piešķirt Iekšlietu ministrijai (IeM) 26 102 eiro, kas jāatmaksā kādai personai, kura no valsts iegādājās Spānijā nozagtu kravas automašīnu.

Valsts policijas Ventspils iecirkņa izmeklētājs 2011.gadā Nodrošinājuma valsts aģentūrai glabāšanā nodeva kādā krimināllietā kā lietisko pierādījumu izņemtu kravas automašīnu "Volvo".

Automašīna bija izņemta krimināllietā, jo, tā īpašniekam veicot reģistrāciju Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), tika konstatēts Spānijas tiesībsargājošo iestāžu ievietots ziņojums Šengenas informācijas sistēmā. 2012.gadā Valsts policija no Spānijas tiesībsargājošām iestādēm saņēma informāciju, ka automašīna ir nozagta Spānijā un tā īpašnieks ir kāda firma. Tāpat Spānijas miertiesa bija pieprasījusi neatdot šo transportlīdzekli, kamēr tiesa izskata ar to saistītu lietu.

Spānijas tiesībsargājošās iestādes ar Valsts policijas starpniecību vairākkārt tika informētas par automašīnas izņemšanu un uzglabāšanu Latvijā, aicinot pieņemt lēmumu par turpmāku rīcību ar to, tomēr nekāda turpmāka informācija no Spānijas varas iestādēm netika saņemta.

Ņemot vērā to, ka saistībā ar transportlīdzekli Latvijā nebija izdarīts noziedzīgs nodarījums un spēkrata turpmāka uzglabāšana radīja ievērojamus zaudējumus valstij, policija 2016.gadā kriminālprocesu izbeidza, vienlaikus nolemjot automašīnu atdot tā īpašniekam, skaidro IeM.

Īpašniekam tika izskaidrots, ka sešu mēnešu laikā transportlīdzekli ir jāizņem no tā glabāšanas vietas Latvijā, pretējā gadījumā valsts to varēs realizēt un iegūtos līdzekļus ieskaitīt valsts budžetā.

Tā kā "Volvo" īpašnieks norādītajā termiņā transportlīdzekli neizņēma, Nodrošinājuma valsts aģentūra 2016.gadā automašīnu pārdeva izsolē par 16 166 eiro.

Vēlāk jau jaunajam transportlīdzekļa īpašniekam veicot īpašuma tiesību reģistrāciju CSDD, reģistrācija tika atteikta, jo Šengenas informācijas sistēmā joprojām bija spēkā Spānijas ziņojums par transportlīdzekļa atrašanos starptautiskajā meklēšanā.

Valsts policija vairākkārt mēģināja sazināties ar Spānijas tiesībsargājošām iestādēm, tomēr netika panākta minētā ziņojuma izņemšana no Šengenas informācijas sistēmas.

Tad transportlīdzekļa pircējs vērsās Nodrošinājuma valsts aģentūra ar prasību atcelt pirkuma līgumu. Aģentūra nepiekrita pirkuma līguma atcelšanai.

Pircējs vērsās tiesā un Rīgas apgabaltiesas pagājušajā gadā nolēma atzīt par spēkā neesošu noslēgto pirkuma līgumu un uzlika par pienākumu aģentūrai pieņemt atpakaļ transportlīdzekli, kā arī atskaitīt pirkuma maksu 16 166 eiro apmērā. Tāpat tiesa nolēma piedzīt no aģentūras par labu pircējam likumiskos procentus, zaudējumus, tiesāšanas izdevumus un ar lietas vešanu saistītos izdevumus pavisam kopā 9 935 eiro.

Nodrošinājuma valsts aģentūra iesniedza kasācijas sūdzību, taču Augstākā tiesa atteica ierosināt kasācijas tiesvedību, līdz ar to Rīgas apgabaltiesas spriedums stājies spēkā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, IeM sagatavojusi rīkojumu, kas paredz no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt IeM finansējumu 26 102 eiro apmērā, lai izpildītu tiesas spriedumu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu