Martā būtiski pieaudzis eParaksta izmantošanas skaits

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dators. Ilustratīvs foto.
Dators. Ilustratīvs foto. Foto: Richard B. Levine/imago/Levine-Roberts

 Lai gan marts un aprīlis tradicionāli ir bijuši mēneši, kad iedzīvotāji biežāk nekā citos mēnešos izmanto eParaksta rīkus dokumentu parakstīšanai, šī gada martā būtiski pieaudzis gan dokumentu eParakstīšanas reižu skaits, gan jaunu eParaksta lietotāju skaits, informēja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) pārstāve Vineta Sprugaine.

Viņa norādīja, ka līdz ar valstī noteiktajiem klātienes klientu apkalpošanas un citiem pārvietošanās un saskarsmes ierobežojumiem pirmajās dienās kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas pieteikumu skaits mobilās lietotnes "eParaksts mobile" saņemšanai dubultojās un atsevišķās dienās sasniedza četrkārtēju pieaugumu salīdzinājumā ar mēneša sākumu. Savukārt līgumu skaits, kas klientiem nogādāti ar bezmaksas kurjeru, atsevišķās dienās pēc 13.marta bija septiņas reizes lielāks nekā mēneša sākumā.

Sprugaine atklāja, ka kopumā martā saņemti vairāk nekā 5200 pieteikumi "eParaksts mobile" saņemšanai un lielākā daļa no tiem iesniegta, sākot no 13.marta. Salīdzinoši līdz šim vidēji ik mēnesi saņemti aptuveni 2000 jauni pieteikumi "eParaksts mobile" saņemšanai.

Pēc viņas teiktā, pērnā gada martā portālā "eParaksts.lv" un mobilajā lietotnē "eParakstsLV" parakstīti nepilni 92 000 dokumentu, savukārt šī gada martā šajās vidēs eParaksts lietots par 48% vairāk, pārsniedzot 136 600 reizes. Salīdzinot pērnā un šī gada pirmos trīs mēnešos, par 45% pieaudzis arī portāla unikālo lietotāju skaits. 

Viņa norādīja, ka martā pieaugusi eID kartes izmantošana gan dokumentu parakstīšanai, gan identitātes apliecināšanai dažādu e-pakalpojumu saņemšanai. 2019.gada martā eID karte dokumentu parakstīšanai izmantota vairāk nekā 134 000 reižu, savukārt šī gada martā eID kartes lietošana parakstīšanai teju dubultojusies, sasniedzot 231 788 reizes. 

Sprugaine atzina, ka arī aprīlis iesācies ar biežu eID kartes lietošanu, jo pirmajās septiņās aprīļa darba dienās eID karte parakstīšanai lietota vidēji 12 000 reizes dienā. 

Viņa piebilda, ka eParaksta rīki e-Identitātes apliecināšanai martā lietoti 185 000 reizes, turklāt būtisks pieaugums salīdzinājumā ar šī gada februāri redzams tieši "eParaksts mobile" kā identitātes apliecināšanas rīka lietošanā.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis sacīja, ka valsts iedzīvotāju ikdiena marta vidū mainījās teju vienas nakts laikā. Uzņēmējiem un valsts pārvaldes iestādēm, kā arī privātpersonām bija steidzami jārod jauni risinājumi ikdienas darbību, pakalpojumu un oficiālās saziņas nodrošināšanai. 

"Ir gandarījums, ka eParaksts spējis sniegt atbalstu ikdienas organizēšanai. Tas ļoti nepieciešams gan iedzīvotājiem, gan komersantiem, kuri šobrīd saziņu un darījumus ar pašmāju un ārvalstu partneriem un klientiem organizē attālināti un droši, izmantojot drošus identitātes apliecināšanas un parakstīšanas rīkus, kas ir gan lokāli, gan starptautiski atzīti," viņš uzsvēra.

LETA jau ziņoja, ka LVRTC apgrozījums 2018.gadā bija 17,252 miljoni eiro, bet peļņa - 4,430 miljoni eiro. Finanšu rezultāti par 2019.gadu vēl nav publiskoti.

LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators valstī. LVRTC pārvalda valstij piederošās mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" daļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu