Bez palīdzības neiztikt: Lielbritānijā no Austrumeiropas ieradīsies vairāki simti viesstrādnieku (18)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Lielbritānijā no Austrumeiropas ieradīsies vairāki čarterreisi, ar kuriem ieradīsies viesstrādnieki, kuru uzdevums būs palīdzēt augļu un ražas novākšanā, vēsta britu raidorganizācija BBC. Tiek norādīts, ka pirmais čarterreiss Londonas Stanstedas lidostā nolaidās jau ceturtdien, ar to Lielbritānijā ieradās 150 viesstrādnieki no Rumānijas.

Paredzams, ka šis bija pirmais no sešiem lidojumiem. Nākamie pieci lidojumi notiks līdz pat jūnija beigām. Lielbritānijas Vides, pārtikas un lauksaimniecības lietu departaments norāda, ka ir aicinājis vietējos iedzīvotājus iesaistīties ražas novākšanā.

Britu lauksaimnieki ir brīdinājuši, ka daļa ražas var aiziet bojā, jo strādnieku trūkuma dēļ nebūs, kam to novākt. Visbiežāk ražas novākšanas darbos ir bijuši iesaistīti strādnieki no Austrumeiropas valstīm, tomēr stingro ierobežojumu dēļ lielai daļai potenciālo strādnieku jāpaliek savās mītnes zemēs.

Tieši tāpēc atsevišķi britu fermeri ir sākuši kampaņu, aicinot vietējos iedzīvotājus pievienoties ražas novākšanas darbiem, lai novērstu iespējamu ražas aiziešanu bojā. Tomēr ar vietējā darbaspēka piesaistīšanu problēmu nav izdevies atrisināt, un joprojām pietrūkst daudz darbaroku.

Viens no lielākajiem Lielbritānijas svaigās pārtikas ražotājiem „G’s Fresh”, kas ir bāzēts Kembridžšīrā, apstiprinājis, ka tas ir organizējis divus no sešiem paredzētajiem lidojumiem, ar kuriem tiks ievesti viesstrādnieki no Austrumeiropas.

„G’s Fresh” pārstāvis Dereks Vilkinsons sacīja, ka rumāņu viesstrādnieki tūlīt pēc nolaišanās Stanstedas lidostā ar autobusu tiks vesti uz fermām Austrumanglijā, lai novāktu pirmo dārzeņu ražu.

Uzņēmums ļoti cieši sadarbojas ar Anglijas sabiedriskās veselības organizācijām, lai nodrošinātu drošu viesstrādnieku ierašanos un uzturēšanos valstī. Ikvienam, kuram būs paaugstināta temperatūra, būs nekavējoties jādodas uz karantīnu.

Vilkinsons sacīja, ka viņa pārstāvētajā uzņēmumā ir nepieciešami vismaz 3000 sezonālie strādnieki, un lielākais pieprasījums pēc darbiniekiem ir no maija, kad sākas pavasara sīpolu novākšana, kā arī jūnijā, kad ir gatavas citas kultūras.

Viņš piebilda, ka kopumā par darbu laukos interesi ir izrādījuši aptuveni 500 briti. Savukārt „Air Charter Service”, kas ir privāts uzņēmums, jau ir ieplānojis sezonālo darbinieku lidojumus uz citām valstīm. Paredzams, ka Vācijā ieradīsies vairāk nekā 1000 strādnieku no Bulgārijas un Rumānijas.

Rumāņu viesstrādnieki ceļu uz Lielbritāniju sāka no Rumānijas austrumu pilsētas Jasi. Tur viņiem tika mērīta temperatūra, kā arī bija jāaizpilda veidlapas par veselības stāvokli. Savukārt Stanstedas lidostā šos cilvēkus sagaidīs nelieli autobusi, kas aizvedīs viņus tālāk uz fermām Lielbritānijas dienvidaustrumos.

Sezonālo darbinieku trūkums

Nacionālā Lauksaimnieku apvienība (NFU) norāda, ka pašlaik Lielbritānijā trūkst vairāk nekā 70 000 augļu un dārzeņu novācēju. Tieši tāpēc ar dažādu kampaņu palīdzību tiek meklētas iespējas, kā šiem darbiem piesaistīt vietējos strādniekus, kas pašlaik palikuši bez darba.

NFU viceprezidents Toms Bredšovs BBC teica:

„Labības audzētāji, kuri paļaujas uz sezonālo darbaspēku, kas palīdz audzēt, novākt un iepakot svaigos augļus un dārzeņus, ir ārkārtīgi nobažījušies par koronavīrusa ierobežojumiem un viņu spēju nolīgt darbā vietējos strādniekus šajā kritiskajā sezonā.”

„Pašlaik es gribētu aicināt ikvienu britu, kurš vēlas palīdzēt savai valstij, iesaistīties ražas novākšanā,” sacīja Bredšovs.

Nacionāla kampaņa varētu būt saistoša studentiem un tiem, kas ir zaudējuši savus darbus bāros, kafejnīcās un veikalos.

Ir izstrādātas dažādas shēmas, ar kurām Lielbritānijas lauksaimnieki cenšas piesaistīt vietējos darbiniekus. Viena no tām ir sadarbībā ar labdarības organizācijām, kas parasti jauniešiem piedāvā dažādas pieredzes apmaiņas programmas ārzemēs. BBC apkopotie dati liecina, ka interese no vietējiem strādniekiem lēnām, bet pieaug.

Britu darba un karjeras rīks „Totaljobs” paziņojis, ka nedēļas laikā ir bijuši vairāk nekā 50 000 meklējumu saistībā ar darbiem lauksaimniecības nozarē. Tā, piemēram, meklējums „augļu vācējs” ir meklēts par 338% vairāk nekā iepriekš.

Savukārt „Indeed.co.uk” vēsta, ka ir bijis vērojams straujš pieaugums pēc ražas novācēja darbiem. Laika posmā no 18. marta līdz 1. aprīlim meklējumiem saistībā ar darbiem lauksaimniecībā ir bijis pieaugums vairāk nekā 6000% apmērā.

Labdarības organizācija „Concordia” paziņojusi, ka interese ir bijusi fenomenāla, taču joprojām ir vērojams būtisks darbaspēka trūkums. Organizācijas vadītāja Stefānija Morela sacīja, ka interesi par darbiem izrādījuši vairāk nekā 36 tūkstoši cilvēku, lai gan tikai 6000 ir veikuši reālas darba intervijas.

10 dienu laikā vairāk nekā 900 cilvēkiem ir piedāvāti darbi lauksaimniecībā, taču tikai 112 cilvēki ir parakstījuši darba līgumus.

„Mums ir daudz lielisku cilvēku, kas būtu gatavi strādāt, taču realitāte ir tāda, ka tomēr dažādu apstākļu dēļ darbu veikt nav iespējams, tāpēc mums nākas strādāt ar ierobežotiem resursiem,” teica Morela.

Vides, pārtikas un lauksaimniecības lietu departaments norāda, ka tas ir smagi strādājis, lai nodrošinātu lauksaimniekiem visu nepieciešamo atbalstu, lai varētu bez problēmām novākt ražu.

„Mēs aicinām cilvēkus cik vien iespējams iesaistīties sezonālajos darbos, jo darba iespējas ir visā valstī. Tā ir iespēja palīdzēt lauksaimniecības industrijai,” teica departamenta pārstāvis un piebilda, ka valdība nav iesaistīta čarterreisu organizācijā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu