Rīgas domē pēc krīzes pabalsta vēršas vairāki desmiti bez iztikas palikuši ārvalstu studenti (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Studenti skatās pa logu. Ilustratīvs foto.
Studenti skatās pa logu. Ilustratīvs foto. Foto: SASCHA SCHUERMANN / AFP

Rīgas domes Sociālajā dienestā pēc krīzes pabalsta vērsušies vairāki desmiti bez iztikas līdzekļiem palikuši ārvalstu studenti, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte.

Viņa stāstīja, ka galvenokārt pēc palīdzības līdz šim vērsušies studenti no Indijas un Pakistānas, un pamatā tie ir maģistrantūras maksas programmas studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes un augstskolas "Turība". Līdz šim pabalstam pieteikušies 20 cilvēki, taču kopumā Rīgā šādu studentu ir vairāki tūkstoši.

Pēc Kondrātes teiktā, daļa problēmu radusies tāpēc, ka, piemēram, Indijas studenti vairs nevar saņemt naudas pārskaitījumus no mītnes zemēm. "Cik noprotu, tad Indijā ierobežojumu dēļ naudu tagad var iemaksāt tikai skaidrā naudā, bet bankas tur nestrādā un neviens viņiem iztikas līdzekļus atsūtīt nevar. Citi atkal ir strādājuši tepat Latvijā, bet krīzes dēļ darbu zaudējuši," skaidroja departamenta vadītāja.

Viņa arī norādīja, ka šiem studentiem ir termiņuzturēšanās atļaujas, kuru viens no nosacījumiem ir tas, ka studentiem visu laiku jābūt pieejamai zināmai naudas summai, ar kuru nodrošināt sev dzīvošanu. 

"Minimums, kam jābūt uz konta, ir 14 eiro dienā. Ja šīs summas nav, viņi var zaudēt uzturēšanās atļauju," skaidroja Kondrāte, norādot, ka, neraugoties uz zaudētajiem darbiem un liegto iespēju saņemt naudu no mājām, viņiem vienalga ir jāmaksā par īri, kopmītnēm un citām lietām.

Sociālais dienests ir gatavs izskatīt studentu pieteikumus krīzes pabalstam, taču to piešķiršanas kritēriji būs tieši tādi paši kā vietējiem iedzīvotājiem. Proti, studentiem būs jāpierāda, ka krīzes situācija viņus skārusi tieši Covid-19 radītās situācijas dēļ, kā arī būs jāpierāda, ka ar esošajiem līdzekļiem viņi savas pamatvajadzības nodrošināt nevar.

Pēc Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieka Mārtiņa Moora teiktā, sākotnējā informācija liecina, ka studentu vidū ir atšķirīga izpratne par to, ko nozīmē palikt bez iztikas līdzekļiem.

"Saņemot uzturēšanās atļauju, viņiem ir jāapliecina, ka viņu kontā ir pietiekami naudas, lai nodrošinātu sev dzīvošanu. Daudzi domā, ka viņi var pretendēt uz krīzes pabalstu brīdī, kad viņiem jāsāk tērēt šie savi iekrājumi, tādēļ Sociālajam dienestam būs jāprasa, kāds ir konta saturs un kādiem mērķiem viņi plāno pabalstu tērēt," skaidroja Moors.

Labklājības departamentā aģentūrai LETA skaidro, ka Rīgas Sociālajā dienestā attālināti var vērsties pēc palīdzības tikai tie ārvalstu studenti, kuri ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības un kuru deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas teritorijā. Krīzes pabalsta apmērs ir 128 eiro vienai personai. 

Vienlaikus departaments aicina augstskolas sniegt atbalstu ārvalstu studentiem, izskatot iespēju samazināt piemērotos maksājumus par kopmītnēm, kavējuma maksas bibliotēkās un tamlīdzīgi, kā arī atbalstīt studentus iesnieguma un dokumentu noformēšanā, un palīdzēt risināt dažādās sadzīves situācijas, kas radušās, ņemot vērā pašreizējo situāciju valstī.

Lai varētu pretendēt uz krīzes pabalstu, ārvalstu studentiem, tāpat kā pārējiem pašvaldības iedzīvotājiem, jāsagatavo rakstisks iesniegums valsts valodā, kurā jāapraksta situācija, kas radusies saistībā ar izsludināto ārkārtējo situāciju Covid-19 izplatības laikā, un jāpievieno dokumentus, piemēram, par darba uzteikumu vai neizmaksāto atalgojumu.

Iesniegums jāadresē Rīgas Sociālajam dienestam, tajā jānorāda vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese Rīgas pašvaldībā, tālrunis un pēc iespējas plašāk jāapraksta problēma, kuru nepieciešams risināt, kā arī iesniegums jāparaksta. 

Papildus iesniegumā jānorāda konta numurs, uz kuru pārskaitīt pabalstu tā piešķiršanas gadījumā. Iesniegumam nepieciešams pievienot bankas konta izdruku par pēdējiem trim mēnešiem, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes lēmuma kopiju par termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanu, izziņu no augstākās izglītības iestādes, vai iesniegumā jānorāda izglītības iestādi, kur students studē.

Departaments aicina ārvalstu studentus iesniegumu Rīgas Sociālajam dienestam iesniegt attālināti, izmantojot e-pastu "soc@riga.lv", portālā "www.latvija.lv" e-pakalpojumu "Iesniegums iestādei" vai, ievietojot Rīgas Sociālā dienesta teritoriālajos centros, īpaši norādītā dokumentu kastē.

Tālrunis informācijas precizēšanai Rīgas Sociālajā dienestā ir 67 105 048.

Tāpat pašvaldība aicina ārvalstu studentus izmantot papildus iespēju konsultēties ar Fondu "Make Room", nosūtot neskaidros jautājumus uz e-pasta adresi "help@makeroomeu.com". Sadarbībā ar Informācijas Centru Iebraucējiem ārvalstu studenti ir aicināti sekot līdzi informācijai un cita veida atbalsta risinājumiem portālā "www.integration.lv". 

Fonds "Make Room" ir starptautiska organizācija, kas ik dienu strādā ar ārvalstniekiem sekmējot viņu efektīvu integrāciju Latvijas sabiedrībā. Fonda darbinieki ir gatavi palīdzēt studentiem risināt radušās problēmas ārkārtējās situācijas laikā, tai skaitā palīdzēt saziņā ar Rīgas Sociālo dienestu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu