Trīs pasaulē dārgākās pamestās muižas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Pasaulē ir neskaitāmi daudz miljonus vērtu ēku – parasti tās ir ārkārtīgi smalkas villas vai dzīvokļi debesskrāpju pēdējos stāvos. Taču reizēm šīs dārgās ēkas nepavisam nav komfortablas un modernas celtnes, bet gan pamestas muižas.

Foto: Wikimedia Commons

Linvudas muiža

Šī pasakainā pils atrodas Pensilvānijā, ASV. Linvudas muiža ir celta no 1897. līdz 1900. gadam. Nams ir ieturēts neoklasicisma stilā – tas sastāv no 110 istabām, tādējādi padarot to par lielāko pagājušā gadsimta villu visā Pensilvānijas štatā. Turklāt namā glabājas arī lielākā un nozīmīgākā privātā Eiropas mākslas darbu kolekcija. Mājas īpašnieks un pasūtītājs bija Pīterss Videners, ietekmīgs uzņēmējs un arī bēdīgi slavenā kuģa “Titāniks” investors. Pēc kunga nāves ēka nonāca viņa vecākā dēla Džordža un mazdēla Henrija īpašumā, taču abi 1912. gadā gāja bojā traģiskajā kuģa “Titāniks” avārijā.

Uzskatāms, ka villas cena ar tajā esošo mākslas kolekciju mūsdienu valūtā sasniedz 200 miljonus ASV dolāru, taču nekustamo īpašumu tirgū to ir iespējams iegādāties par 11 miljoniem ASV dolāru. Jāteic, lai šo māju pilnībā atjaunotu un atmodinātu tajā sākotnējo spozmi, jaunajam īpašniekam būtu jāiegulda 40 miljonus ASV dolāru, vēsta portāls “Top Trending”.

Foto: Wikimedia Commons

Svananoas muiža

Itāļu neorenesanses stila muiža ir celta 1912. gadā un atrodas Ričmondā, Virdžīnijas štatā, ASV. Mājas pasūtītājs bija miljonārs un filantrops Džeimss Dūdlijs, kas bija lūdzis arhitektu birojam “Baskerville & Nolan” radīt Romā esošās Mediči pils teju perfektu imitāciju. Greznās pils celtniecība ilga astoņus gadus, un tās dizaina izstrādē tika iesaistīti 300 mākslinieki. Mājas arhitektūrā ir plaši izmantots marmors, kā arī juvelierizstrādājumu uzņēmuma “Tiffany’s” radīti logi, zelta santehnika un terases tipa dārzi.

Kad miljonāru pāris devās aizsaulē – Džeimss 1924. gadā, Sāra 1926. gadā, nams nonāca Dūdlija māsu aizgādībā. Māsas namu pārdeva pašvaldībai, bet 1949. gadā to iegādājās zinātnieks Volters Bovmans Rasels un viņa sieva Lao, kas namā ierīkoja gan muzeju, gan dzīvojamās telpas. Kad nomira Lao Rasela, 1988. gadā, uzskatāms, ka nams nomira līdz ar viņu – kopš tā laika šeit neviens nav dzīvojis, taču grezno villu var nomāt kāzu vai kādu lielu pasākumu vajadzībām. Lai arī šīs ēkas cena nav precīzi nosaukta, visticamāk, nama cena pārsniedz vairākus miljonus ASV dolāru.

Foto: Wikimedia Commons

Pidhirsti pils

Atšķirībā no divām iepriekšējām muižām šī Ukrainā esošā pils ir teju 400 gadus sena. Tā atrodas aptuveni 80 kilometrus no Ukrainas pilsētas Ļvovas un savulaik ir bijusi Polijas karalistes pils Lietuvas-Polijas ūnijas laikā. Pidhirsti pils ir celta no 1635. līdz 1640. gadam pēc Polijas lielhetmaņa Staņislava Koniecpolski pasūtījuma, tās arhitekts ir franču inženieris Gijoms Levasjērs. Ēka tika uzskatīta par vienu no skaistākajiem namiem Lietuvas-Polijas ūnijā, tomēr, mainoties vairākiem īpašniekiem un piedzīvojot vairākus karus, Pidhirsti pils ir kļuvusi par greznu graustu. Patlaban pils pieder Ļvovas mākslas muzejam, kas jau ilgstoši, kopš Ukrainas neatkarības atgūšanas pēc padomju okupācijas, vāc līdzekļus savulaik lepnās ēkas atjaunošanai, taču pagaidām restaurācija rit ārkārtīgi lēni.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu