Apdraud demokrātiju: izskan bažas par Polijas vēlēšanām ar pasta balsojumu

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Polijas valdībai vajadzētu atteikties no plāniem 10.maijā rīkot prezidenta vēlēšanas ar pasta balsojuma starpniecību, jo tas apdraud demokrātiju valstī, paziņojusi organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Priekšvēlēšanu kampaņas Covid-19 pandēmijas dēļ tika apturētas marta sākumā. Taču Polijas valdošā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) vēlas pieturēties pie iepriekš noliktā vēlēšanu datumā un grozīt likumdošanu, lai ieviestu pasta balsojumu. Likumprojektu atbalstījusi parlamenta apakšpalāta, un tas nodots izskatīšanai Senātā.

Otra iespēja, ko piedāvājusi PiS, - pagarināt pašreizējā prezidenta pilnvaru termiņu par pieciem līdz septiņiem gadiem.

HRW nosoda abus variantus un aicina PiS kontrolēto parlamentu "nodrošināt, ka vēlēšanu process ir prognozējams, brīvs un taisnīgs, kas varētu nozīmēt balsojuma atlikšanu uz neilgu laiku".

HRW ziņo, ka Polijā jau notiekot priekšdarbi, lai balsojums varētu pilnībā noritēt ar pasta starpniecību par spīti tam, ka likumprojekts vēl nav pieņemts. "Ņemot vērā to, ka šāda pilna apmēra balsošanai pa pastu Polijā nav precedenta, kā arī ārkārtīgi īso laika posmu [sagatavošanās darbiem], pastāv maza iespēja - vai pat tas ir pilnīgi neiespējami -, ka šajā procesā varēs nodrošināt godīgumu un atklātību," uzsver HRW.

"Valdība nolēmusi nieka dažu nedēļu laikā ieviest vispārēju pasta balsojumu," norāda Eiropas Ārlietu padomes (ECFR) pētnieks Pjotrs Burass. "Tā pati par sevi ir nekonstitucionāla rīcība - likums aizliedz grozīt vēlēšanu likumus mazāk nekā sešus mēnešus pirms vēlēšanām."

Polijas likumdošana arī paredz, ka sabiedrības veselības krīzes gadījumā vēlēšanas var rīkot ne agrāk kā 90 dienas pēc tās beigām, lai vēlētāji netiktu apdraudēti.

Lai arī Polijā ir vairāk nekā 12 400 saslimušo un 606 mirušie, valstī nav izsludināts ārkārtas stāvoklis. 

HRW norāda, ka opozīcijas kandidāti pārtraukuši savas kampaņas, tāpēc vienīgais kandidāts, kurš patlaban aktīvi parādās medijos, ir pašreizējais prezidents Andžejs Duda, kurš pēc stāšanās amatā izstājās no PiS, tāpēc gaidāmajās vēlēšanās startē kā neatkarīgais kandidāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu