"Hamas miesnieks": Asada radinieka slepenās bagātības Eiropā (11)

Kā Eiropā ieplūst Tuvo Austrumu diktatoru nauda?
TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Par "Hamas miesnieku" iesauktais Rifāds al Asads - Sīrijas diktatora Bašara al Asada tēvocis - Francijā apsūdzēts par nekustamo īpašumu pirkšanu par miljoniem, kas izkrāpti no Sīrijas budžeta. Daudzi reģiona smagsvari mēģina noklusēt savus lepnos īpašumus Eiropā, vēsta raidorganizācija "Deutsche Welle".

Izskanējušas ziņas, ka kara novārdzinātās valsts diktatora radinieks Eiropā glabā pasakainas bagātības. Viņam pieder divas mājas Parīzē, no kurām viena ir 3000 kvadrātmetru plaša, zirgu stallis un lepna muiža. Rifādam al Asadam un viņa ģimenei piederēja vairāk nekā 500 nekustamie īpašumi Spānijā, taču tie 2017.gadā tika konfiscēti.

Pie iesaukas "Hamas miesnieks" viņš tika 1982.gadā, kad deva apvēli brutāli apspiest sacelšanos. Rifāds al Asads pameta Sīriju 1984.gadā pēc neveiksmīga apvērsuma mēģinājuma pret savu brāli Hāfizu al Asadu, kurš Sīrijā valdīja no 1971. līdz 2000.gadam. Rifāds al Asads ar savām četrām sievām un 16 bērniem pārcēlās uz dzīvi Eiropā un līdz 1998.gadam formāli saglabāja Sīrijas viceprezidenta amatu.

2014.gadā pret Rifādu al Asadu Francijā tika sākta izmeklēšana, balstoties uz pretkorupcijas organizāciju "Sherpa" un "Transparency International" sūdzībām.

Francijā tiek izskatīta lieta par Asada nekustamo īpašumu darījumiem 90 miljonu eiro vērtībā. Tiek uzskatīts, ka īpašumi pirkti par naudu, kas izkrāpta no Sīrijas valsts budžeta. Pagājušā gada novembrī Spānijā viņš tika apsūdzēts par 600 miljonu eiro piesavināšanos no Sīrijas valsts koferiem. Asads abos gadījumos noliedzis vainu.

Mahlufu miljoni

Aizdomas krīt arī uz Bašara al Asada radiniekiem no mātes puses. Vairāki Mahlufu ģimenes locekļi - Sīrijas diktatora brālēni un padomnieki - iepludinājuši 40 miljonus ASV dolāru "Moskva-Siti" stiklotajos debesskrāpjos Maskavā, norāda britu nevalstiskā pretkorupcijas organizācija "Global Witness".

Tiek uzskatīts, ka nepiedienīgi bagātā ģimene spēlējusi nozīmīgu lomu, lai Bašars al Asads spētu noturēties pie varas Sīrijā. Investīcijas Krievijā, visticamāk, bija veids, kā naudu no Sīrijas budžeta laist apritē, izvairoties no Eiropas Savienības (ES) sankcijām.

Asads nav vienīgais diktators Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, kura turīgā ģimene un sabiedrotie savas bagātības paslēpuši Eiropā, dzīvojot tādu dzīvi, kas krasi atšķiras no viņu pilsoņu ikdienas - konfliktiem un visuresošas korupcijas.

Kadafi un Mubaraka mantojums

2011.gadā, kad Ēģiptē tika gāzts Hosni Mubaraka režīms, viņa ģimenes bagātība tika lēsta starp pieciem un 70 miljardiem ASV dolāru. Tas ietvēra lepnus īpašumus Londonā, Parīzē un Spānijā. Daži no tiem ar čaulas kompāniju starpniecību piederēja Mubaraka dēliem, liecina Panamas dokumenti.

Pēc Lībijas diktatora Muamara Kadafi nogalināšanas tajā pašā Lībija lēsa, ka viņa kontrolē varētu būt līdzekļi un nekustamie īpašumi apmēram 200 miljardu dolāru apmērā. 2012.gadā Lībijas varasiestādēm tika nodota 11,5 miljonus eiro vērta privātmāja Londonā, kas bija Kadafi dēla īpašumā.

Taimutas pils Skotijā
Taimutas pils Skotijā Foto: Wikipedia commons

Tikmēr tuvajam Kadafi sabiedrotajam Ali Dabaibam, kurš piederēja elitārajām "līdera kompanjonu" rindām, izdevās iekrāt septiņus miljardus dolāru, lai gan viņa oficiālā alga bija tikai apmēram 14 000 eiro gadā. Daļa no šīs naudas tika ieguldīta augstas klases nekustamajos īpašumos Lielbritānijā. Pētnieciskās žurnālistikas projekta OCCRP izmeklēšana liecina, ka to vidū esot arī gleznainā Taimutas pils - Skotijas nozīmīgākā pils, kas atrodas privātās rokās.

Saūda Arābijas kroņprinča kaprīzes

Naftas lielvalsts Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans savas bagātības slēpj mazāk nekā citi reģiona vadoņi, taču viņš paturēja noslēpumā to, ka nopircis 300 miljonus dolāru vērto Luija XIV pili Francijā. Neilgi pēc šā darījuma viņš karaļvalstī sāka apkarot korupciju.

17.gadsimta pils replika tika uzbūvēta pirms aptuveni desmit gadiem. Tajā ir apzeltītas strūklakas un milzīgi, rūpīgi iekopti dārzi. "The New York Times" 2017.gadā ziņoja, ka par rekordlielo summu iegādātais īpašums piederot bin Salmanam.

Luija XIV pils Francijā
Luija XIV pils Francijā Foto: AFP/SCANPIX

Kamēr daudziem vēl svaigā atmiņā prinča saistība ar saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi slepkavību Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, nesen izskanējušās ziņas par Saūda Arābijas vēlmi par līdzīgu summu iegādāties Ņūkāslas "United" saniknojis daudzus futbola fanus.

Persijas līča bagātības

Interesi par Eiropas futbola klubiem izrādījušas arī citas Persijas līča valstis. Kataras karaliskā ģimene 2012.gadā iegādājās Parīzes "Saint-Germain" futbola klubu. Jau pirms šā darījuma daudzi miljardi no valsts budžeta bija iepludināti ģimenes nekustamajos īpašumos Eiropā. Karaliskajai ģimenei pieder 95% daļu Londonas "The Shard" debesskrāpī, kas savulaik bija augstākais visā Eiropā.

2018.gadā Kataras karaliskās ģimenes loceklis un bijušais premjerministrs Hamads bin Džasims al Tani iegādājās, domājams, tolaik visdārgāko māju Londonā - īpašumu ar vairāk nekā 20 guļamistabām, kas atrodas netālu no Bekingemas pils. Tā izmaksāja 465 miljonus ASV dolāru.

Tajā pašā gadā organizācija "Amnesty International" ziņoja, ka viesstrādnieki, kas ir lielais vairākums no Kataras darbaspēka, spiesti strādāt briesmīgos apstākļos, lai sagatavotu valsti 2022. gada FIFA Pasaules kausam futbolā. Minimālā mēnešalga - 200 dolāru.

Panamas dokumenti arī atklāja, ka Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) prezidentam šeiham Kalifam bin Zajedam al Nahjanam personīgi pieder nekustamie īpašumi Londonā 1,2 miljardu dolāru apmērā, kamēr premjerministra vietniekam Mansuram bin Zajedam al Nahjanam pieder Mančestras "City" futbola klubs.

Dubaijas valdnieka Mohammeda bin Rašida al Maktuma Eiropas portfolio ietilpst 75 miljonus mārciņu vērts īpašums Anglijā un 45 miljonus mārciņu vērts šķirnes zirgu stallis. Al Maktums, kurš tiekot uzskatīts par tuvu draugu Lielbritānijas karalienei Elizabetei II, nesen Lielbritānijā tika atzīts par vainīgu divu pieaugušo meitu nolaupīšanā un iebiedēšanas kampaņā pret sievu, kura no Dubaijas aizbēga uz Londonu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu