Turpina samazināties kopējais Covid-19 gadījumu īpatsvars pret veikto testu kopskaitu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mediķi aizsargtērpos.
Mediķi aizsargtērpos. Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijā kopumā atklāto Covid-19 gadījumu īpatsvars pret veikto testu kopskaitu arī pēdējās nedēļas laikā ik dienu ir turpinājis samazināties, liecina aģentūras LETA aprēķini, kas izdarīti, balstoties uz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem.

Minētā rādītāja samazināšanās daļēji ir skaidrojama ar iedzīvotāju relatīvi aktīvo testēšanu.

TVNET jau iepriekš ziņoja, ka Latvijā kopumā atklāto Covid-19 gadījumu īpatsvaram pret veikto testu kopskaitu tendence samazināties ir jau kopš Lieldienām.

Vislielākais atklāto Covid-19 gadījumu īpatsvars pret veikto testu kopskaitu - 4,82% - tika fiksēts 11.martā. Līdz minētajam datumam valstī bija veikti 332 Covid-19 testi un atklāti 16 slimības gadījumi. Pēc tam līdz 15.martam kopējais Covid-19 gadījumu īpatsvars pret veikto testu kopskaitu samazinājās, tad atkal palielinājās un turpināja "lēkāt". No 1.aprīļa šis rādītājs sāka uzrādīt lejupejošu tendenci, bet kopš 12.aprīļa tas visu laiku ir tikai samazinājies.

Līdz sestdienai, 2.maijam, ieskaitot Latvijā kopumā bija veikti 64 245 Covid-19 testi un atklāti 879 saslimšanas gadījumi, tādējādi līdz 2.maijam Latvijā kopumā atklāto Covid-19 gadījumu īpatsvars pret veikto testu kopskaitu ir 1,37%. Šis rādītājs ir par 0,34 procentpunktiem mazāks nekā pirms nedēļas, un aptuveni trīs reizes mazāks nekā 11.martā, kad tas bija vislielākais.

Pēdējās nedēļas laikā kopējais Covid-19 gadījumu īpatsvars pret veikto testu kopskaitu ik dienu samazinājās vidēji par 0,05 procentpunktiem. Tieši tāds pats vidējais samazinājums tika novērots arī nedēļu iepriekš. Savukārt vēl nedēļu pirms tam minētais rādītājs ik dienu samazinājās vidēji par 0,04 procentpunktiem.

Diennaktī atklāto Covid-19 gadījumu īpatsvars pret tajā pašā diennaktī veikto testu skaitu gan visu laiku "lēkā", tomēr, aprēķinot vidējo rādītāju katrā no pēdējām četrām nedēļām, redzams, ka arī tam ir bijusi tendence samazināties, proti, aizvadītajā nedēļā ik diennakti atklāto Covid-19 gadījumu īpatsvars pret tajā pašā diennaktī veikto testu skaitu bija vidēji 0,42%, nedēļu iepriekš - vidēji 0,82%, nedēļu pirms tam - 0,93%, bet vēl nedēļu pirms tam - 1,86%, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, balstoties uz SPKC datiem.

Kā ziņots, Veselības ministrijā patlaban notiek darbs pie ārkārtējās situācijas ierobežojumu vērtēšanas, sociālajā vietnē "Twitter" šajā nedēļas nogalē informēja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Nākamnedēļ valdība plāno sākt pārskatīt ārkārtējā situācijā noteiktos ierobežojumus. Ja šajās brīvdienās samazināsies jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits, valdība varētu diskutēt par "2x2" principa mīkstināšanu, ceturtdien preses konferencē pavēstīja veselības ministre.

"2x2" princips paredz, ka Covid-19 ierobežošanai kopā var pulcēties līdz divi cilvēki, turklāt cilvēkiem publiskajā telpā jāievēro vismaz divu metru distance.

Nākamnedēļ, vērtējot ieviesto ierobežojumu mīkstināšanu, valdība ņems vērā datus par Covid-19 izplatību brīvdienu laikā, tādējādi, novērojot pieaugumu jaunatklāto gadījumu skaitā, ierobežojumi paliks, sacīja ministre.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu