Valsts prezidents uzsver, ka arī krīzes laikā Latvijai jābūt sociāli atbildīgai valstij (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Krīzes laikā pilnīgāk ir jāīsteno Satversmes preambulā noteiktais, ka Latvijai jābūt sociāli atbildīgai valstij, uzsvēris Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, turpinot sarunu ciklu ar Saeimas komisijām, trešdien notika attālināta Levita saruna ar Saeimas Eiropas lietu komisijas (SELK) deputātiem. Sarunas laikā pārrunāti pasākumi, kas saistīti ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ierobežošanu Eiropā. Amatpersonas pievērsās arī tādām tēmām, kā Eiropas Savienības (ES) rīcības koordinācija un veidi, kā panākt ekonomikas atlabšanu pēc krīzes.

Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka ir svarīgi saglabāt ES vērtības un tiesiskumu arī šādā pārbaudījumu laikā. Tikšanās laikā Valsts prezidents un deputāti dalījās pārdomās par atbildību sadali starp ES institūcijām un dalībvalstīm, uzsverot nepieciešamību, lai ekonomikas atlabšana notiek gudri un perspektīvi.

Tāpat tika akcentēts, ka pēc krīzes ir jāiegulda perspektīvās jomās, izmantojot ES iepriekš noteikto Zaļo un digitālo kursu. Pārrunājot Eiropas solidaritāti krīzes laikā, Levits uzsvēra, ka "30 gadus pēc neatkarības atgūšanas jānostiprinās apziņai, ka mēs esam līdzatbildīgi par ES".

Pārrunājot situāciju Latvijā, Valsts prezidents uzsvēra, ka valsts pārvaldē vēl jāuzlabo horizontālā sadarbība, kā arī pilnīgāk krīzes laikā jāīsteno Satversmes preambulā noteiktais, ka Latvijai jābūt sociāli atbildīgai valstij.

Apspriežoties par Baltijas valstu aktuālo sadarbību, Levits apstiprināja, ka starp Baltijas valstu prezidentiem norit labs un ciešs dialogs.

Tāpat Valsts prezidents un SELK bija vienisprātis par dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" nozīmīgumu kā augstākā ranga stratēģisku uzdevumu.

LETA jau vēstīja, ka "Rail Baltica" projekts paredz uzbūvēt Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Plānots, ka "Rail Baltica" dzelzceļa līnija būs gatava satiksmei 2026.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu