"SpaceX" atklāj, kā tapa "Dragon" astronautu skafandri (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JOE RAEDLE/AFP

Viena no visvairāk apspriestajām lietām sakarā ar 30. maijā notikušo kompānijas "SpaceX" kosmosa kuģa "Dragon" startu nenoliedzami ir astronautu skafandri - tādus līdz šim vēl neviens nebija redzējis. Tagad "SpaceX" atklāj, kādas ir to funkcionālās īpašības.

Sasprindzinājuma pilna drāma - tā varētu raksturot "SpaceX" pirmā pilotējamā lidojuma startu maija beigās. Pirmajā iecerētajā starta dienā - 27. maijā raķetes Falcon 9 starts tika atcelts negaisa draudu dēļ. 30. maijā starts bija veiksmīgs.

Abās šajās dienās notikumiem Kenedija kosmosa centrā Floridā tiešraidē sekoja līdzi simtiem tūkstoši skatītāju. Viena no lietām, kas izraisīja vislielāko sajūsmu un tika plaši apspriesta, bija abu astronautu - 49 gadus vecā Roberta Bēnkena un 53 gadus vecā Daglasa Hērlija skafandri, kas izskatījās kā aizlienēti no zinātniskās fantastikas filmas.

Kā jau pierasts ar visiem Īlona Maska jaunievedumiem, arī šis tika labprāt atrādīts publikai - 27. maijā "SpaceX" publiskoja video, kurā stāsta par to, kā tapa jaunā parauga skafandri.

Skafandri tika izstrādāti Kalifornijas štata Hotornas pilsētas laboratorijās - turpat, kur tapa arī kosmosa kuģis "Dragon". Katrs skafandrs tika radīts konkrētam astronautam

Kā skaidro "SpaceX" skafandru un ekipējuma menedžeris Kriss Trigs, galvenā ideja bija radīt ērti lietojamu tērpu, kurš turklāt būtu kuģa "Dragon" organiska sastāvdaļa. Saslēdzoties ar astronauta sēdekli, skafandrs pilnībā integrējas visās kuģa sistēmās.

Tajā pašā laikā skafandrs ir konstruēts tā, lai pasargātu astronautu arī gadījumā, ja kosmosa kuģis dehermetizējas. Tā ārējais slānis ir arī ugunsdrošs.

Viena no sīkām, bet ļoti būtiskām detaļām - skafandra cimdi atļauj astronautam rīkoties ar skārienjutīgiem ekrāniem - funkcija, ko novērtēs katrs, kurš mēģinājis divdesmit grādu salā atbildēt uz viedtālruņa zvanu, nenovelkot cimdus.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu