Ierēdnis: Mediju atbalstam Covid-19 krīzes laikā piešķirtajā finansējumā joprojām ir atlikums (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

No Latvijas masu mediju atbalstam Covid-19 laikā piešķirtā finansējuma 1,04 miljonu apmērā joprojām ir neizmantots atlikums, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde sacīja Kultūras ministrijas (KM) Mediju politikas nodaļas vadītājs Kristers Pļešakovs.

Atbildot uz komisijas vadītāja Kaspara Ģirģena (KPV LV) jautājumu par finansējuma piešķiršanu, iespējams, Latvijai nelojāliem plašsaziņas līdzekļiem, Pļešakovs sacīja, ka Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) administrētā programma tikusi īstenota saskaņā ar uzstādījumiem, kas noteikti gan informatīvajā ziņojumā par Covid-19 negatīvo seku mazināšanai masu mediju nozarē, kā arī saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu un tā anotāciju.

Pļešakovs sacīja, ka KM kopā ar Mediju politikas konsultatīvo padomi, SIF turpina darbu, lai izvērtētu, kā noritējis finansējuma sadalījums.

Ģirģens sēdē sacīja, ka sabiedriskajā telpā ir izskanējis viedoklis, ka finansējums ieguldīts tādos medijos, kas "nav lojāli Latvijai" un savā starpā kūda latviešu un krievu tautības iedzīvotājus. Ģirģens jautāja Pļešakovam, vai, viņaprāt, tas ir pieņemami - ieguldīt naudu tādos masu medijos.

Pļešakovs uzsvēra, ka konkurss notika ārkārtējās situācijas laikā un viens no konkursa mērķiem bija sabiedrības informēšana par Covid-19 krīzes pārvarēšanu. Tāpēc bija nepieciešams sasniegt pēc iespējas lielāku auditoriju, kā rezultātā finansējums nonāca pie dažādiem masu medijiem.

Viņa ieskatā šis mērķis ir sasniegts, jo arī tiem plašsaziņas līdzekļiem, par kuriem publiskajā telpā ir izskanējušas bažas, lasītāju auditorija ir liela. Pļešakovs uzsvēra, ka ārkārtējās situācijas laikā bija būtiski nodrošināt, ka arī šo masu mediju lasītāji ir informēti par valdības un Saeimas pieņemtajiem lēmumiem krīzes pārvarēšanā, kādi noteikumi ir jāievēro visas sabiedrības drošības labad.

SIF Sekretariāta direktore Zaiga Pūce atgādināja deputātiem, ka SIF konkursa rezultāta izvērtējumā vienmēr tiek piesaistīti eksperti. Runājot par mediju nozari, komisijas sastāvā bija divi cilvēki no Mediju politikas nodaļas, bet četri - akadēmiķi no dažādām Latvijas augstskolām.

Tāpat viņa uzsvēra, ka ar tiem medijiem, par kuriem radušās šaubas, pagaidām līgums vēl nav noslēgts. Tomēr SIF jau ir iekļāvis līguma projektā papildu kritēriju, ka fonds sekos līdzi plašsaziņas līdzekļu saturam, kāds tiks publicēts par Covid-19.

"Mēs sekosim līdzi, kāds saturs tiks publicēts par Covid-19, vai tas ir objektīvs, pasniegts neitrāli un informatīvi. Ja secināsim, ka attiecīgais saturs nav atbildis mērķim, SIF ir vienpusējas tiesības līgumu pārtraukt un atprasīt visu finansējumu, ja tas nav iztērēts mērķim, kādam tas bija paredzēts," skaidroja Pūce.

SIF Sekretariāta direktore akcentēja, ka patlaban tiek gaidīts kompetento iestāžu izvērtējums par diviem plašsaziņas līdzekļiem, kuri uzvarējuši konkursā. Pūce sacīja, ja būs tiesisks pamats slēgt vai neslēgt līgumu, SIF attiecīgi arī rīkosies.

LETA jau vēstīja, ka mēneša sākumā SIF padome lūdza kompetentajām iestādēm izvērtēt divus plašsaziņas līdzekļus, kas piedalījušies konkursā par atbalsta saņemšanu Covid-19 krīzes negatīvo seku mazināšanai.

Publiskajā telpā izskanēja ziņas, ka konkursā atbalstu guvuši tādi mediji, kas, iespējams, iepriekš izplatījuši viltus ziņas. Reaģējot uz masu medijos izskanējušo informāciju, SIF padomes priekšsēdētājs, kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) sasauca SIF padomes ārkārtas sēdi.

Kā iepriekš aģentūrai LETA pavēstīja Puntulis, sēdē padomes locekļi izskatīja jautājumus, kas saistīti ar valsts budžeta finansējuma programmu "Atbalsts medijiem Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku mazināšanai". Tāpat tika diskutēts par ministra iniciatīvu neslēgt līgumu ar atsevišķiem masu medijiem.

"Pēc garām diskusijām un apzinot visu ieskaitīto viedokļus, padome lēma lūgt papildinformāciju kompetentajām institūcijām papildu apstākļu noskaidrošanai,"  mēneša sākumā uzsvēra kultūras ministrs.

Uzklausot ekspertus, padomes locekļiem radās priekšstats, ka saistībā ar diviem plašsaziņas līdzekļiem varētu rasties informācija par jauniem faktiskajiem apstākļiem, kas nebija zināmi konkursa rezultātu apstiprināšanas brīdī.

Tāpēc SIF padome nolēma lūgt papildu informāciju no kompetentajām iestādēm, iepriekš pavēstīja SIF Sekretariāta direktore, norādot, ka, ja atbildīgās institūcijas sniegs jaunus, iepriekš nezināmus pierādījumus par divu plašsaziņas līdzekļu darbību, lēmumu par finansējuma piešķiršanu varētu arī pārskatīt.

Pūce norādīja, ka SIF Sekretariāts padomei piedāvājis līgumā ar visiem konkursā atbalstītajiem masu medijiem, kuriem tiks piešķirts finansējums informācijas izplatīšanai par Covid-19, iekļaut punktu, kas paredz, ka ziņām par jaunā koronavīrusa krīzes pārvarēšanu ir jābūt objektīvām un korektām. Ja šis nosacījums netiks ievērots, SIF vienpusēji varēs līgumu lauzt un pieprasīt atmaksāt piešķirto finansējumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu