Okeānus un jūras pamatīgi piesārņojušas izlietotās sejas maskas (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sejas maskas
Sejas maskas Foto: Unsplash

Maijā franču bezpeļņas organizācija “Opération Mer Propre” ziņoja, ka Vidusjūras viļņos ir atraduši vairākas izlietotas sejas maskas. Diemžēl tā ir tikai sīka daļa no arvien pieaugošās dabas piesārņojuma problēmas.

Organizācijas ziņojumā uzsvērts, ka pēdējos trīs mēnešos vērojams pieaugums «COVID atkritumos». To skaitā ir sejas maskas, lateksa cimdi, roku dezinfekcijas līdzekļu plastmasas pudeles. 

Apvienoto Nāciju Organizācijas Vides programma (UNEP) vēsta, ka katru gadu okeānos nonāk 13 miljoni metrisko tonnu plastmasas atkritumu. «UNEP» paredz, ka nākamo 15 gadu laikā atkritumu daudzums okeānos pieaugs līdz pat 10 reizēm. Tiesa, šajos aprēķinos netika ņemts vērā tas, ka tagad visā pasaulē ir krietni pieaugusi sejas masku un citu ar koronavīrusu saistītu aizsardzības līdzekļu lietošana. Pandēmija ir pamatīgi sarežģījusi ceļu uz drošāku un ilgtspējīgāku vidi. 

Ziņojumā rakstīts, ka Vidusjūras dibenā tika atrasti desmitiem lateksa cimdu, sejas masku un roku dezinfekcijas līdzekļa plastmasas pudeļu. 

«Drīz Vidusjūrā būs vairāk sejas masku nekā medūzu,» uztraucās organizācijas loceklis Lorāns Lombārs. 

Tieši tāpēc organizācija mudina cilvēkus sejas maskas un cimdus lietot ar zināmu apdomu, proti, skatīties, lai tie būtu otrreiz pārstrādājami, kā arī, ja iespējams, mazgāt rokas, nevis izmantot lateksa cimdus. 

Okeāni jau tā ir pilni ar plastmasas atkritumiem, tāpēc, ja mēs vēl tajos pumpēsim iekšā medicīniskos atkritumus, tad izmirt var tūkstošiem dzīvnieku sugu. Ņemot vērā visas alternatīvas, plastmasa nav mūsu glābiņš no «Covid-19».

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu