Ko iesākt ar tetrapakām – šķirot vai nešķirot? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tetrapaka
Tetrapaka Foto: TVNET

Arvien biežāk iedzīvotāji sāk šķirot atkritumus, taču ik pa laikam aktualizējas kādi jautājumi. Piemēram, ko iesākt ar izdzerto sulu vai piena pakām – šķirot vai izmest kopā ar sadzīves atkritumiem?

Vienas atbildes uz šo jautājumu nav. Svarīgi ir izprast tetrapaku iepakojuma būtību. Šā iepakojuma sastāvā ir gan papīrs, gan alumīnijs, gan polietilēns. Visi šie materiāli ir piemēroti otrreizējai pārstrādei, taču tetrapakas iepakojuma gadījumā tie visi ir sakausēti kopā, kas paredz īpašu pārstrādes tehnoloģiju, lai vispirms atdalītu katru no šiem materiālu veidiem.

Viens no vadošajiem atkritumu šķirošanas uzņēmumiem "Clean R" TVNET skaidro: ja uz iepakojuma ir trijstūrī numurs 1,2,4, tad tādus iepakojumus drīkst mest šķirojamo atkritumu konteinerā, proti, dzeltenajā konteinerā.

Parasti uz konteineriem ir izvietotas norādes, ko drīkst un ko nedrīkst izmest attiecīgajā dalītās vākšanas konteinerā. Tad, protams, jautājumi nerodas. Bet, ja norāžu nav, tad ir vērts sazināties ar savu atkritumu apsaimniekotāju, kas izved šķirotos atkritumus.

Protams, svarīgi, lai tetrapakas pirms izmešanas tiktu attīrītas no pārtikas piemaisījumiem (ja tetrapakā bija piens vai kefīrs, noteikti izskalot tā paliekas) un saplacinātas, lai tās aizņemtu mazāk vietas konteinerā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu