LPUF: Pārtikas ražotājus satrauc izmaiņas Dabas resursu nodoklī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Piena pārstrādes uzņēmuma AS "Preiļu siers" piena pasterizācijas telpa.
Piena pārstrādes uzņēmuma AS "Preiļu siers" piena pasterizācijas telpa. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Latvijas pārtikas ražotājus uztrauc plānotās izmaiņas valsts nodokļu pamatnostādnēs 2021.-2025.gadam, kurās cita starpā turpmāk vairs nav paredzēts 100% atbrīvojums no Dabas resursu nodokļa ražotājiem, kuriem ir noslēgts sadarbības līgums ar kādu no iepakojumu apsaimniekotājiem, sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Pašlaik ražotājiem, kuriem ir noslēgts sadarbības līgums ar kādu no iepakojumu apsaimniekotājiem par to iepakojuma apsaimniekošanu un kuri par to maksā, paredzēts 100% atbrīvojums no Dabas resursu nodokļa. 

"Par iepakojuma apsaimniekošanu Latvijas rūpnieciskie ražotāji, tostarp pārtikas jomā, atkritumu apsaimniekotājiem maksā pietiekami lielas summas," uzsvēra Šure, uzsverot, ka šāda sistēma veiksmīgi darbojas jau vairākus gadus. 

Taču plānotās valsts nodokļu pamatnostādnes 2021.-2025.gadam paredz, ka turpmāk ražotājiem, kuriem noslēgts sadarbības līgums ar kādu no iepakojumu apsaimniekotājiem par to iepakojuma apsaimniekošanu, būs 80% atbrīvojums no dabas resursu nodokļa. Atlikušos 20% dabas resursu nodokļa formā vajadzēs maksāt valstij. "Tas izklausās pēc tāda valsts reketa," uzskata Šure.

Viņa skaidroja, ka Dabas resursu nodoklis ik gadu paaugstinās, kas jau tā ir papildus slogs Latvijas ražotājiem, taču turpmāk būs jāmaksā gan par atkritumu apsaimniekošanu kā līdz šim, gan arī jānomaksā daļa dabas resursa nodokļa valstij. 

"Tas ir pilnīgi nepieņemams nodokļu slogs ražotājiem," sacīja Šure.

Viņa teica, ka šādas izmaiņas neatbilst arī tiesiskās paļāvības principam. LPUF par šīm plānotajām izmaiņām ir diskutējusi ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), lūdzot neatbalstīt attiecīgās izmaiņas, izskatot budžeta "rāmi".

Šure teica, ka izmaiņu Dabas resursu nodokļa piemērošanas kārtībā kontekstā dažiem lielajiem pārtikas uzņēmumiem tas varētu būt papildus nodoklis tuvu miljonam eiro apmērā. LPUF padomes priekšsēdētāja pauda cerību, ka Finanšu ministrija uzklausīs Latvijas ražotāju argumentāciju un pieņems saprātīgu lēmumu, neatbalstot šādas izmaiņas.

Jau ziņots, ka Dabas resursu nodokļa likums patlaban paredz, ka nodokli par videi kaitīgām precēm nodokļa maksātājs nemaksā, ja tas nodrošina normatīvajos aktos noteikto videi kaitīgu preču atkritumu reģenerācijas normu izpildi, kā arī, ja ir izveidojis un piemēro videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un noslēdzis ar Valsts vides dienestu līgumu par šīs sistēmas piemērošanu vai ir noslēdzis ar videi kaitīgu preču apsaimniekotāju līgumu par piedalīšanos atkritumu apsaimniekošanas sistēmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu