Iemaņas, kas var noderēt: braukšana ar manuālo ātrumkārbu bez sajūga (53)

No TVNET arhīva
TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnas manuālās pārnesumkārbas svira
Automašīnas manuālās pārnesumkārbas svira Foto: Pixabay/Foundry Co

Lai pārslēgtu pārnesumus automašīnā ar manuālo pārnesumkārbu, tiek lietots sajūga pedālis. To nospiežot, vadītājs var plūdeni un komfortabli "pārlekt" uz nākamo pārnesumu un atpakaļ. Bet ko darīt, ja automobili piemeklē tehnisks defekts un sajūgs vairs nepilda savas funkcijas?

Pilsētas apstākļos viss šādā gadījumā ir vienkārši - zvans draugam, paziņam vai evakuatoram un ātri vien vari dzert siltu tēju, kamēr automobilis, nonācis drošās rokās, atgūst iepriekšējo funkcionalitāti.

Ja sajūga defekts kā zibens spēriens no skaidrām debesīm piemeklē automobili tālu no civilizācijas vai pat vienkārši kaut kur uz šosejas starp divām apdzīvotām vietām, kur palīdzību var nākties pagaidīt kādu stundu vai divas?

Pirmajā mirklī noteikti izklausās dramatiski, tomēr patiesībā šādā brīdī galvenais ir neapmulst, jo izeja no situācijas ir pavisam vienkārša. Nepieciešams vien nedaudz veiklības un koncentrēšanās, kā arī jābūt gataviem jaunām, neierastām sajūtām.

Proti, kad motors nedarbojas un ātrumpārslēgs ieslēgts pirmajā pārnesumā, lēnām jāgriež aizdedzes atslēga un maigi jāspiež akseleratora pedālis. Nebūs ierastā plūdenuma gaitas uzsākšanā un automobilis nepatīkami raustīsies, tomēr tas iekustēsies.

Tā kā tālu pirmajā ātrumā nepabrauksi, agri vai vēlu pienāks brīdis, kad jāieslēdz nākamais pārnesums. Un to var samērā viegli izdarīt arī bez sajūga - nepieciešams vien ieslēgt neitrālo pārnesumu, palielināt dzinēja apgriezienus līdz aptuveni 1500 - 2000 apgriezieniem minūtē un ieslēgt nākamajā pārnesumā. Ja ar pirmo mēģinājumu neizdodas, darbību secību droši var atkārtot, kamēr mašīna ripo. Jāatceras tikai, ka pārnesuma ieslēgšanai bez sajūga nepieciešams pielikt lielāku spēku. Taču to var izdarīt, un tā ir iespēja patstāvīgi tikt līdz tuvākajam servisam.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu