Eksperti: Drošiem pirkumiem internetā būtisku nozīmi ieņem daudzpakāpju autentifikācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Drošiem pirkumiem internetā būtisku nozīmi datu aizsardzībai ieņem daudzpakāpju autentifikācija darījuma brīdī, otrdien Finanšu nozares asociācijas un "Mastercard" tiešsaistes diskusijā "Esi viedpircējs - iepērcies internetā gudri!" uzsvēra kiberdrošības eksperti.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas"Cert.lv" kiberdrošības eksperts Andrejs Konstantinovs norādīja, ka krāpnieki izmanto vairākas metodes lietotāju datu iegūšanai no interneta veikaliem. Viens no tiem ir banku pārskaitījumu ķēdes, kuras gan patērētājam, gan tirgotājam ir grūti pieķert.

Pēc viņa sacītā, krāpniekiem vienkāršākais veids iegūt labumu no patērētāja ir atvērt savu veikalu.

Paļaujoties uz šādu veikalu, patērētājs pats labprātīgi ir ievadījis personas datus un informāciju par bankas kontu, kā arī veicis samaksu par pasūtījumu. Ļaundaris iegūto informāciju var izmantot tālāk saviem mērķiem.

Konstantinovs uzsvēra, ka vienkārši uzlauzti arī drošu internetveikalu lietotāju konti. Pamatā vaina esot vājās paroles vai arī tāda parole, kura tiek izmantota visās vietnēs vienāda. Viņš atzīmēja, ka

patērētāji nemēdz izmantot sarežģītas paroles internetveikalu kontu uzturēšanai, tāpēc krāpniekam ir viegli šos datus nozagt un pie reizes pārbaudīt, vai šī parole der arī citās saitēs.

E-pasti ir vēl viens veids, kā ļaundari var piekļūt personas datiem. Īpaši, ja e-pasts ir saistīts ar informāciju internetveikala lietotāja kontā, sacīja Konstatinovs.

Kā atklāja "Cert.lv" pārstāvis, uzlaužot internetveikala lietotāja kontu, krāpnieks var iegūt vārdu, uzvārdu, e-pasta adresi, paroli, telefona numuru un adresi. Tāpēc darījuma brīdī būtisku lomu ieņem trešās puses, piemēram, internetbankas. 

Kiberdrošības uzņēmuma "Cyber Circle" vadītājs Aleksandrs Orlovs atzīmēja - lai pasargātu savus lietotāja datus internetā, īpaši, iepērkoties internetveikalos, cilvēki aicināti pievērst uzmanību vietnes drošībai un nosaukuma precizitātei. Saites drošību apzīmē atslēdziņa pirms saites nosaukuma, savukārt precizitāte nepieciešama, lai pircējs būtu pārliecināts, ka atrodas oriģinālajā tirgotāja vietnē. "Pietiek ar vienu nepareizu burtu, un pircējs var nonākt krāpnieku mājaslapā," viņš piebilda.

Orlovs skaidroja, ka būtiska nozīme ir arī citu lietotāju atsauksmēm. Pēc viņa teiktā, lietotājam jābūt pārliecinātam, ka iegādātā prece ir droša, un pircējam rastos uzticamība tirgotājam. Lai pircējs būtu drošs par savu pirkumu, pēc Orlova sacītā, vēlams samaksas brīdī izmantot daudzpakāpju autentifikāciju.

Tāpat eksperts piebilda, ka uzmanīgiem jābūt ar reklāmām citās internetvietnēs. "Ja redzat piedāvājumu, apdomājiet, vai klišķināt. Labāk aiziet uz ražotāja oriģinālo mājaslapu pašam un pārbaudīt vai šāds piedāvājums tiešām ir spēkā," viņš skaidroja.

Ja internetveikals prasa vairāk informācijas, nekā pircējs parasti norāda, Orlovs aicina darījumu atcelt, manuāli izdzēst ievadītos datus un nesaglabāt, lai tie lieki neuzkrātos tirgotāja datos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu