KP: "Apollo Kino" ienākšana Latvijā mazina "Forum Cinemas" tirgus varu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas kinoteātra "Apollo Kino" zāle iepirkšanās un izklaides centrā "Akropole".
Igaunijas kinoteātra "Apollo Kino" zāle iepirkšanās un izklaides centrā "Akropole". Foto: Edijs Pālens/LETA

"Apollo Kino" ienākšana Latvijā mazina "Forum Cinemas" tirgus varu, filmu izplatīšanas tirgus uzraudzībā secinājusi Konkurences padome (KP).

2012.gadā KP sodīja "Forum Cinemas" ar 30 993 latu (44 100 eiro) naudas sodu par ļaunprātīga dominējošā stāvokļa izmantošanu, lai gūtu konkurences priekšrocības kinofilmu izplatīšanas tirgū. 

Šonedēļ publiskotajā filmu izplatīšanas tirgus uzraudzības ziņojumā KP norāda, ka konkurences apstākļi tirgū kopš 2012.gada ir mainījušies un "Forum Cinemas" vairs nav izteikts tirgus līderis, jo tirgū ir ienācis jauns kinoteātris - SIA "Apollo Kino", kas ir sācis darbību tirgū 2019.gadā un jau kļuvis par salīdzinoši nozīmīgu konkurentu citiem Rīgas kinoteātriem.

"Minētajā tirgū notiek izmaiņas - "Multikino" ir izbeidzis darbību Latvijas teritorijā. Publiski pieejamā informācija liecina, ka nomas tiesības pārņems kinoteātris "Apollo", kas varētu tikt vērtēts kā nozīmīgs konkurents "Forum Cinemas". Līdz ar to tas turpmāk var ietekmēt konkurences struktūru tirgū, mazinot "Forum Cinemas" tirgus varu," norādīja KP.

Konkurences uzraugs arī atzina, ka uzraudzībā iegūtā informācija apstiprina, ka patērētājs pārslēdzas uz jauniem kinoteātriem, un tādējādi jaunienācējiem filmu demonstrēšanas tirgū ir iespējas ar mārketinga līdzekļiem piesaistīt jaunus patērētājus un konkurēt ar "Forum Cinemas" un/vai pārējiem tirgus dalībniekiem.

"Forum Cinemas" īpašnieks ir Somijas grupa "Finnkino Group", kas ietilpst ASV kinoteātru tīklā AMC. ASV holdinga akcijas kotē Ņujorkas biržā, un AMC ir lielākā kinoteātru grupa ASV. AMC akciju vairākums pieder Ķīnas investīciju kompānijai "Wanda Group".

"Apollo Kino" ir viens no Igaunijas uzņēmuma "Apollo Group" meitasuzņēmumiem Latvijā. "Apollo Kino" ir lielākā kinoteātra ķēde Igaunijā ar deviņiem kinoteātriem. Šobrīd "Apollo Kino" ir kinoteātri Tallinā, Pērnavā, Tartu, Narvā un Sāremā (Igaunija), Paņevežā (Lietuva) un Rīgā. 

"Apollo Group" akciju kontrolpakete pieder Igaunijas uzņēmēja Margusa Linnamē holdingkompānijai "UP Invest". "UP Invest" pieder plašs uzņēmumu portfelis, tostarp informācijas aģentūras LETA Latvijā, BNS Igaunijā un Lietuvā, kā arī Latvijas portāls "TvNet".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu