Vācijā bažas, ka otrais vīrusa vilnis "jau ir klāt" (25)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas amatpersonas paužas bažas, ka koronavīrusa pandēmijas otrais vilnis jau ir klāt, arī valdības infekcijas slimību institūtam pēc ziņām par jauno inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu atzīstot, ka satraukums ir nopietns.

"Otrais koronavīrusa vilnis jau ir klāt. Tas jau notiek katru dienu. Mums katru dienu ir jauni infekcijas klasteri, kas var radīt ļoti lielus skaitļus," intervijā laikrakstam "Rheinische Post" brīdināja Saksijas federālās zemes premjerministrs Mihaels Krečmers.

Politiķis, kas pārstāv Kristīgo Demokrātu savienību (CDU), apgalvo, ka galvenais iemesls vīrusa jaunajam uzliesmojumam ir ceļotāji, kas to atved no ārzemēm, kur pavadījuši atvaļinājumu. Tādēļ Krečmers uzskata, ka koronavīrusa testi būtu obligāti jāveic visiem cilvēkiem, kas Vācijā ierodas no tā dēvētajām paaugstināta riska valstīm, kuru saraksts nemitīgi tiek papildināts.

Vācijas Federālo zemju Veselības ministri piektdien aicināja šādus testus veikt pēc brīvprātības principa. Savukārt Saksijas federālās zemes premjerministrs Mihaels Krečmers uzskata, ka "tiem, kuri ar lidmašīnu atgriežas no krīzes reģiona, kur koronavīrusa infekcija ir ļoti izplatīta, tests būtu jāveic nekavējoties uzreiz pēc atgriešanās".

Valdības Roberta Koha institūts (RKI) piektdien norādīja, ka jauno inficēšanās gadījumu skaits nedēļas laikā pieaudzis no 500 līdz 800.

"Šī procesu attīstība ir ļoti satraucoša, un RKI tai turpinās sekot līdzi ļoti rūpīgi," piektdienas vakarā ziņu aģentūrai DPA sacīja RKI preses sekretāre.

Koronavīrusa gadījumi Vācijā apgabalu līmenī

Jaunu inficēšanās gadījumu skaits līdz piektdienas pusnaktij 24 stundu laikā sasniedzis 781. Iepriekšējā dienā šis skaitlis bija 815.

Tas nozīmē, ka kopš uzliesmojuma sākuma ar koronavīrusu Vācijā inficējušies vismaz 204 964 cilvēki, RKI pavēstīja sestdien. 9118 inficētie nomiruši, un šis skaitlis dienas laikā pieaudzis par septiņiem.

Līdz sestdienas rītam 189 800 cilvēku izveseļojušies, liecina aplēses.

Lielākais slimības pieaugums kopš maija vidus

Šīs nedēļas otrajā pusē novērotais inficēto skaita pieaugums Vācijā ir lielākais kopš maija vidus, ja neskaita slimības uzliesmojumu gaļas pārstrādes uzņēmumā “Tönnies”. Turklāt šoreiz situācija ir vēl satraucošāka.

Hamburgas Bernharda-Nohta tropu medicīnas institūta virologs Jonass Šmits-Čanazits intervijā žurnālam “Der Spiegel” sacīja, ka “šoreiz nepastāv kāds viens konkrēts infekcijas perēklis, bet gan notiek vienmērīgs inficēto skaita pieaugums plašākā teritorijā”. Līdz ar to inficēšanās gadījumus ir grūtāk izsekot un pārtraukt.

“Tagad ir ļoti rūpīgi jāskatās un jāvērtē, no kā tas ir atkarīgs: vai tās ir lielas cilvēku pulcēšanās vietas, kas agrāk bija ierobežotas, skolas un bērnudārzi, vai arī cilvēki, kuri atgriežas no ārzemēm?”, norāda virologs. Daudzās Vācijas federālajās zemēs tieši pēdējais faktors pašlaik šķiet visreālākais, piemēram, Bādenē-Virtnebergā inficētie lielākoties ierodas no Balkānu valstīm, bet Hamburgā – no Turcijas.

Arī Šmits-Čanazits sliecas domāt, ka jāveic rūpīgi mērķēti pasākumi, piemēram, pārbaudes lidostās. Austrijas valdība ir gatava iet pat soli tālāk, un neielaist valstī ieceļotājus no riska teritorijām, ja tie nespēj uzrādīt vismaz pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu koronavīrusa testa rezultātu. Turklāt arī  šāda izziņa neatbrīvo viņus no došanās obligātā 14 dienu ilgā mājas karantīnā.

Vācijā inficēto skaits, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju, pašlaik ir uz pusi mazāks nekā Austrijā. Tomēr situācija var strauji mainīties.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu