Valsts uzņēmumu iekļaušana regulētajā tirgū nozīmētu to privatizāciju, uzskata LZS

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zaļo un zemnieku savienības valdes loceklis Armands Krauze
Zaļo un zemnieku savienības valdes loceklis Armands Krauze Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Zemnieku savienība (LZS) neatbalsta valsts kapitālsabiedrību iekļaušanu regulētajā tirgū, iecerē saskatot centienus uzņēmumus privatizēt, uzskata apvienībā.

LZS uzskata, ka pašpietiekamu un stabilu valsts uzņēmumu kotēšana biržā valstij nedos nekādu ieguvumu.

"Premjeram nepieciešams skaidri pateikt, ka arī turpmāk netiks izskatīts jautājums par 12 neprivatizējamo valsts kapitālsabiedrību, kuras kā stratēģiski svarīgus uzņēmumus aizsargā speciāli normatīvie akti, privatizēšanu. Tāpat ir jāizbeidz runas par jebkuru citu svarīgu un pašpietiekamu valsts uzņēmumu pārdošanu privātajiem investoriem. Valsts uzņēmumu privatizācija nav pieļaujama, arī, ja valdība to paslēpj zem frāzēm - akciju kotēšana biržā, atsavināšana vai kā citādi. 

Neatkarīgi no darbības nosaukuma tā ir privatizācija," tā izsakās LZS priekšsēdētājs Armands Krauze.

Viņš atsaucas uz negatīvu kaimiņvalstu pieredzi, kas liecinot, ka ir ļoti strikti jāizvērtē, cik un vai vispār valsts nākotnē var nopelnīt, uzņēmumu kotējot biržā. Tāpat ir jābūt skaidrībai, kāda mērķa vārdā tas tiek darīts - lai nodrošinātu tālāku uzņēmuma attīstību, vai lai atdotu valsts parādu, uzsver Krauze.

Kā vēstīts, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) stratēģiskā dialoga sarunās ar kapitāla tirgus dalībniekiem secināts, ka valsts kapitālsabiedrību iekļaušana regulētajā tirgū, korporatīvās pārvaldības sakārtošana un sabiedrības izglītošana ir būtiski Latvijas kapitāla tirgus virzieni, kuri tuvākajā laikā jāattīsta.

FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile pauda gandarījumu par stratēģiskā dialoga pirmajiem rezultātiem. "Šīs sarunas parāda, ka Latvijā ir iespējas, kas stiprinātu un attīstītu kapitāla tirgu. Tās sekmīgi tiek ieviestas un īstenotas citās valstīs, bet Latvijā šis potenciāls nav ticis pietiekami izmantots," pauda Purgaile.

Pēc FKTK minētā, kapitālsabiedrību kvalitatīva pārvaldība un caurskatāmība informācijas atklāšanas jomā kļūst aizvien nozīmīgāks kritērijs, ieguldītājiem izvēloties investīciju objektu. Stratēģiskais dialogs atklājis, ka ir nepieciešams turpināt sākto korporatīvās pārvaldības pilnveidošanu kapitāla tirgū kotētajos un potenciāli kotējamajos uzņēmumos.

Tāpat komisijā norādīja, ka korporatīvās pārvaldības sakārtošana stiprinās biznesa ētiku un nodrošinās sekmīgāku uzņēmuma stratēģisko un finanšu mērķu sasniegšanu, vienlaikus paaugstinot sabiedrības uzticēšanās līmeni un sekmējot ieguldījumu kultūras attīstību.

"Valsts kapitālsabiedrību kotācija biržā būtu nozīmīgs grūdiens kapitāla tirgus attīstībai, kas sniegtu iespēju realizēt dažādus ambiciozus investīciju projektus, netērējot tiem publisko finansējumu. Tas radītu pozitīvu kapitāla tirgus attīstības vidi un būtu pozitīvs piemērs privātā sektora dalībniekiem, vienlaikus veicinot investīciju kultūru Latvijā un piesaistot jaunus privātos ieguldītājus," klāstīja FKTK.

Vienlaikus komisijā atzīmēja, ka, daļēji kotējot valsts kapitālsabiedrības, rūpīgi jāvērtē, kuras no tām būtu vispiemērotākās regulētajam tirgum. FKTK ieskatā primāri būtu nepieciešams dot iespēju katram Latvijas iedzīvotājam iegādāties daļu no valsts kapitālsabiedrības, kā arī svarīgi nodrošināt maksimālu procesa caurskatāmību.

Stratēģiskais dialogs ir FKTK iniciatīva, kas sākta 2020.gada maijā ar mērķi attīstīt kapitāla tirgu. Sarunas turpināsies līdz jūlija beigām. Izteiktie viedokļi un priekšlikumi tiks apkopoti, un izstrādāts piedāvājums turpmākajām nepieciešamajām darbībām Latvijas kapitāla tirgus attīstībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu