Pārsteidzošā animācijā parādīts, ka Saules sistēmā viss neriņķo ap Sauli (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Planētas. Ilustratīvs attēls
Planētas. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Tiek plaši uzskatīts, ka Saule ir Saules sistēmas centrs, orbītās ap to atrodas planētas, asteroīdu josla, daži meteoru lauki un sauja komētu. Tomēr tā gluži nav. 

“Viss atrodas Saules sistēmas masas centra orbītā. Pat Saule,” savā “Twitter” kontā rakstīja Japānas Kosmosa aģentūras (JAXA) planētu zinātnieks Džeimss O’Donekjū. 

Šis masas centrs, ko astronomi dēvē par baricentru, ir punkts, kurā objekts ir perfekti nobalansēts, proti, uz visām tā pusēm masa ir izkliedēta vienādi. Mūsu Saules sistēmā šis punkts nesakrīt ar Saules centru.          

Lai to nodemonstrētu, O’Donekjū radīja šo animāciju, kurā parādīts, kā Saule, Saturns un Jupiters riņķo ap baricentru, Saulei veidojot nevienādas miniorbītas.

VIDEO: SAULES, JUPITERA UN SATURNA ORBĪTAS

Savā brīvajā laikā O’Donekjū veido animācijas, lai parādītu, kā planētu, zvaigžņu un gaismas ātruma fizika darbojas. 

“Parasti tiek uzskatīts, ka mēs atrodamies orbītā ar Sauli centrā, tomēr tas notiek ļoti reti, proti, brīdis, kad Saules centrs sakrīt ar masas centru ir rets,” turpināja O’Donekjū. 

Saules kustību mērogs redzamajā video ir padarīts kompaktāks, lai mēs varētu uzskatāmi redzēt tās orbītu. Ap baricentru Saule riņķo miljoniem kilometru lielā attālumā, tomēr dažreiz to arī šķērso. Lielu daļu no šīm kustībām ietekmē Jupitera gravitācija, par spīti tam, ka Saule sastāda 99,8 procentus, bet Jupiters tikai 0,2 procentus no Saules sistēmas masas. 

“Patiesībā Saule pavisam nedaudz apriņķo Jupiteru,” piebilda O’Donekjū. 

Saules sistēmā planētām un to mēnešiem ir pašiem savs baricentrs. Zeme un Mēness savā starpā veic vienkāršu deju, kad to baricentrs atrodas Zemes iekšienē. O’Donekjū arī to parādījis atsevišķā animācijā.

VIDEO: MĒNESS UN ZEMES BARICENTRS

Plūtons un tā mēness Hārons savā starpā dara kaut ko līdzīgu, tiesa, ar unikālu piesitienu – baricentrs vienmēr ir ārpus Plūtona. 

Tātad katra planētu sistēma apriņķo neredzamu punktu; to dara pat zvaigzne, kas it kā atrodas sistēmas centrā. Baricentrs astronomiem reizēm palīdz atklāt apslēptas planētas, kas apriņķo citas zvaigznes. 

VIDEO: PLŪTONA UN HĀRONA BARICENTRS

“Protams, planētas apriņķo Sauli, tomēr mēs šeit cenšamies pedantiski izvērtēt šo situāciju,” teica O’Donekjū. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu