Eksperti: Nedēļas nogalē Latvijā varētu sākties masveida agrās graudu ražas novākšana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labības lauks.
Labības lauks. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Nedēļas nogalē Latvijā varētu sākties masveida agrās graudu ražas novākšana, sacīja aptaujātie nozares pārstāvji.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LLKA) un kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons teica, ka jau agrāk vākt labības ražu liedza nokrišņi, tostarp arī pēdējā naktī vietām nepārtraukti lijis. Taču ar labības ražas novākšanu neesot nokavēts, jo graudi tikai tagad pa īstam ir gatavi.  

Viņš atzina, ka labības attīstības temps ir vēlāks nekā pērn, jo šogad vasara bija vēsāka. Par graudu kvalitāti vēl īsti spriest nevarot.

Viņš teica, ka patlaban ir nogatavojušās pirmās agrās labības šķirnes. Ja laika apstākļi būtu atbilstoši, jau šodien visā Latvijas teritorijā varētu sākties ražas novākšana. Taču tā kā šodien vēl ir mitrs, visdrīzāk, masveida agrās graudu ražas novākšana Latvijā varētu sākties nedēļas nogalē.

Vietām šie darbi sāksies jau sestdien, bet, ja sinoptiķu prognozes nemainīsies,  visā Latvijā - Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē - svētdien. Vēlākas graudu šķirnes zemnieki turpinās novākt augustā, atkarībā no to gatavības stadijas un laika apstākļiem.

Graudkopības kooperatīva "Latraps" valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža aģentūrai LETA apstiprināja, ka kvieši un rapši ir nogatavojušies. Labības novākšana sāksies, tiklīdz rimsies lietus. Šādus laika apstākļus sinoptiķi sola brīvdienās. 

Viņš sprieda, ka sestdien Latvijas lauki varētu apžūt pēc ilgajām lietavām, un svētdien varēt sākties pļauja. Tāpēc svētdiena graudkopjiem varētu būt ražīga darba diena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu