Zem izsoles āmura nonākusi Suntažu dzelzceļa stacijas ēka

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Dzelzceļa stacija "Suntaži" ir viena no retajām stacijām, kas vēl nonāks pārdošanā, vēsta raidījums "900 sekundes".

Vēl samērā nesen, 2007. gadā, funkcionēja dzelzceļa līnija Rīga-Ērgļi, kas stiepās 98 kilometru garumā. Šīs līnijas pirmsākumi ir meklējami 1935. gadā - tolaik dzelzceļa līnija izveidota tikai līdz Suntažiem, bet 1937. gadā to pagarināja līdz Ērgļiem. Tomēr pēc Latvijas neatkarības atgūšanas līnija Rīga-Ērgļi bija tehniski novecojusi, bet ar tās atjaunošanu neviens nesteidzās - šī līnija tika uzskatīta par nerentablu, jo to izmantoja tikai pasažieru pārvadājumiem, bet tranzīta kravas netika pārvadātas. 2007. gada oktobrī līniju slēdza, bet 2010. gadā tika demontētas sliedes, atstājot dzelzceļa stigu, tiltus un stacijas. 

Posmā Rīga - Ērgļi bijušas septiņas dzelzceļa stacijas, no tām sešas jau ir atradušas īpašniekus, un nu saimnieka meklējumos ir 1948. gadā celtā Suntažu dzelzceļa stacija. Tā izlikta izsolē ar sākuma cenu 7044 eiro. Izsole sāksies 26. augustā, un jau patlaban interese par to ir liela. Īpašums tiek pārdots par salīdzinoši mazu cenu, taču daudz ieguldījumu jaunajam īpašniekam prasīs pašas ēkas atjaunošana. Nekustamajā īpašumā neietilpst zemes daļa, kur savulaik atradušās sliedes. 

Pārējās bijušās dzelzceļa līnijas stacijas ir pārveidotas par dažādu funkciju ēkām - stacijā "Zemgale" ir ierīkota baznīca; stacijā "Airītes" - privāts muzejs; stacijā "Keipenes" - muzejs; pārējās stacijas ir privatizētas un pārveidotas par vasarnīcām. Savukārt par stacijas "Ērgļi" īpašnieku savulaik ir kļuvis biologs un žurnālists Māris Olte, kas stacijā ir ierīkojis radošuma, kultūras un tūrisma telpu. Raidījumam "900 sekundes" Olte atklāj, ka stacijas renovācijā ieguldījis vairāk nekā 40 000 eiro un aicina jauno īpašnieku Suntažu staciju veidot kā publiski pieejamu vietu, nevis privātmāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu