Kā dzīvot bez atkarības no Google lietotnēm

Ingars Tenis
Foto: AFP/SCANPIX

Nevienam, kurš kaut cik seko līdzi jaunumiem tehnoloģiju vai vismaz viedtālruņu pasaulē, vai pēdējā laikā ir domājis par jauna viedtelefona iegādi un šķirstījis piedāvājumu tirgotāju interneta lapās, vairs nav noslēpums, ka jaunākās paaudzes Huawei saziņas rīkos vairs nav Google Mobile Services. Tas nozīmē, ka nākas iztikt bez plaši iecienītajiem servisiem, bet jo īpaši jutīga tēma ir iespēja atvērt lietotņu veikalu play.google.com, bet nespēja no tās kaut ko lejupielādēt kā tas bija līdz šim.

Paņemot rokā pilnīgi jaunu, “siltu” telefonu tikko no Huawei rūpnīcas (nosacīti, protams, jo telefons tajā brīdī jau ir apbraucis pusi pasaules), paveras neparasta aina. Gadu gaitā pierasts, ka telefons ir pārbāzts ar noderīgām un drīzāk nederīgām lietotnēm un funkcijām kā no Google, tā arī telefona ražotāja.

Jaunākās paaudzes Huawei telefonos aina ir citādāka - no Google ne smakas, toties ir kārtīgās rindiņās salikts neliels skaits pēc noklusējuma iebūvēto lietotņu. Daudzas no tām ir zināmas jau no iepriekšējo gadu viedtelefoniem, citas - mazāk pazīstamas, jo līdz šim izmantotas Google ekosistēmai piesaistītas lietotnes. Citiem vārdiem sakot - aplikācijas ar līdzīgām funkcijām, taču ar citu ikonu un nosaukumu.

Izmēģināmo ierīču lietošanas laiks ir stipri ierobežots, tāpēc man nav atbilžu uz jautājumu, cik reizes mēnesī vidēji no rokām izkrīt Huawei P40 Pro vai “visniknākais” no P40 sērijas telefoniem, proti, P40 Pro+ ar tā korpusā iebūvētajiem fotoaparātiem. Jā, tos droši var saukt par fotoaparātiem, nevis tikai trīs kameru sistēmu ar Leica lēcām, jo pagaidām nekas labāks mobilās fotogrāfijas jomā nav izdomāts, un par to liecina arī DXOMARK viedtālruņu kameru reitings, kas aplūkojams šeit.

Patiesībā pat šķiet, ka smagākam telefonam ir virkne priekšrocību, jo P40 Pro+ ar saviem 226 gramiem un milzu karstumā ilgstoši cepinātajiem keramikas korpusa sāniem stabili guļ plaukstā un arī vējam to grūtāk izraut no rokām. Tādēļ ražotāju centieni par katru cenu ietaupīt kādu pusgramu un telefonu saplacināt par daļu milimetra, kā rezultātā sanāk kartona biezuma aparāts, šādā ziņā ir vērtējami neviennozīmīgi. Protams, tā var paspīdēt ar spēju izgatavot īpaši plānas komponentes un tās cieši salikt vienu virs un blakus otrai, tomēr no lietotāja viedokļa telefons, kurš ir tikpat stingrs kā salvete, nav tas labākais ieguvums.

Lai vai kā, jautājumi, uz kuriem es savukārt varu atbildēt, ir telefona lietojamība. Protams, kā jau daudzi (lai neteiktu - vairums), arī es esmu kļuvis atkarīgs no Google un tā pakalpojumiem. Google šur, Google tur, Translate, Maps, Photos, YouTube, Gmail, Drive, Play Store. Faktiski nu jau ir tā, ka nevar iziet no mājas, ja Google nav kabatā un nav piekļuves Google servisiem jebkurā brīdī, kad tie var kļūt nepieciešami. Tomēr, lai cik dīvaini arī būtu, tīri labi var iztikt arī bez Google.

Pirmajā brīdī gan ir zināms šoks, taču ātri vien atskārsti, ka gluži bez populārajām funkcijām neesi palicis, jo daudzkārt pieminētais Phone Clone rīks, kas mūsdienās ir ikkatrā Huawei telefonā (ja nav, tad to var ātri dabūt AppGallery krātuvē), veco telefonu acumirklī pārvērš par tādu kā sausu “švammi”, kas kā negausis no vecā telefona uzsūc visu informāciju un datus, ko tu vēlies un ļauj uzsūkt. To vidū manā gadījumā bija arī Google Maps, par ko daudzus māc bažas, un Google Translate.

Nenoliedzami interesantas lietotnes, taču tām ir ne mazāk interesantas un ne par kripatiņu sliktākas alternatīvas Here Maps un Microsoft Translator formā. Tās strādā labi un galvenās funkcijas pilda priekšzīmīgi. Neslēpšu gan, ka, atgriežoties vecajā telefonā, ieraduma pēc atkal izmantoju Google Maps, Translate un citas lietotnes, lai gan vienīgā, kuras deficītu patiesi izjutu, bija Photos. Tā ir gaužām noderīga funkcija, taču nedaudz samaitā viedierīču lietotājus. Jo, ja esi čakls bildētājs (pat ne fotogrāfs, vienkārši bildētājs), Google Photos dod iespēju visas bildes bez šķirošanas, miglainas, tumšas, nekam nederīgas, arī piecas identiskas saglabāt mākonī.

Ja vēlies fotogrāfijas augstā kvalitātē, tad mākoņa glabātuves apjoms ir ierobežots. Ja spēj samierināties un iztikt ar pieņemamas (high) kvalitātes attēliem, tad virtuālais attēlu skapis ir bez robežām. No vienas puses jauki, no otras puses - ne pārāk, jo, pašam pat nemanot, sāk veidoties nepārskatāms juceklis. Tātad problēma, kurai ērtākais risinājums ir atlikt šķirošanu un kārtošanu uz citu reizi, jo vietas apjoms mākonī ir neierobežots. Ko es ar to gribu teikt - šīs neierobežotās brīvība, kas telefonā bez Google servisiem nav pieejama, pietrūkst visvairāk. Alternatīva, kas nāk no Huawei puses, ir pieticīgi 5 GB. Nav daudz, ja vēlies uzturēt nekārtību, taču pietiekami daudz, ja nefilmē un neknipsē visu, kas kustas un nekustas. Iemācoties sevi disciplinēt, ar 5 gigabaitiem būs pietiekami vismaz kādu laiku, bet pēc tam jau savu personīgo krātuvi varēs palielināt, un tai piekļūt arī no datora.

Jā, starp citu, mūsdienās taču eksistē arī datori. Aprunājoties ar kolēģiem, draugiem, paziņām, izkristalizējās, ka telefonā bez pieejas Google lietotņu veikalam visvairāk pietrūktu banku lietotnes. Piekrītu, ka ir ērti sēdēt tramvajā un samaksāt elektrības rēķinu vai pārskaitīt aizdevumu draugam. Tomēr, esot reāliem, - cik gan daudz ir tādu maksājumu, kas nevar pagaidīt pusstundu, stundu vai pat dienu, iekams tiec pie datora?

Vēl pirms pāris gadiem visu rēķinu apmaksa tika veikta tikai tā - pie datora ar kodu karti rokā. Un agri vai vēlu pienāks arī brīdis, kad arī patlaban trešajā lielākajā aplikāciju veikalā AppGallery varēs lejupielādēt visu populārāko banku aplikācijas un pavadošās lietotnes. Viss pārējais ir pieejams jau tagad - sākot ar tūkstošiem dažādu spēlīšu un beidzot ar lietišķām dokumentu pārvaldības programmām, attēlu un video redaktoriem, sociālo tīklu lietotnēm. Pat biju pārsteigts, ka pat tām tagad ērti var piekļūt caur AppGallery, jo Huawei veikals piedāvā atvērt saiti uz konkrētā tīkla tīmekļa vietni, no kuras attiecīgo aplikāciju var instalēt (WhatsApp, Facebook), un nav pat nekas jāklonē.

Lielisks jaunievedums, ko pirmo reizi sastapu tieši P40 Pro+ demo telefonā, ir Petal Search. Kā jau liecina nosaukums, tas ir meklētājs. Taču, atšķirībā no klasiskajiem Google un Bing meklētājiem, Petal Search piedāvā iespēju meklēt ne tikai informāciju, ziņas, video, bet arī lietotnes. Tā ir iespēja P40 sērijas telefonu lietotājiem tikt pie aplikācijām, kādas Huawei AppGallery vēl nepiedāvā, piemēram, mikroblogošanas lietotnes Twitter. Bez bažām par drošību ar Petal Search tā pēc dažiem pieskārieniem ekrānā jau būs telefonā un gatava lietošanai. Atjaunināšanas nolūkos atliks vien laiku pa laikam atvērt Petal Search un lejupielādēt lietotnes svaigāko versiju. Arī šis process aizņems vien dažus pieskārienus ekrānam.  

Nobeigumā jāsaka, ka pirmās dienas bez viedtelefona ierastā aprīkojuma ir neparastas. Bet nedomāju, ka adaptēšanās periods ir ilgāks nekā tad, ja esi nolēmis atvadīties no iOS viedierīces un sākt ilgu draudzību ar Android.

*Materiāls tapis sadarbībā ar Huawei Latvija

Svarīgākais
Uz augšu