Deputāte: Baltkrievijas tautai ir tiesības uz brīvu izvēli vēlēšanās un varas iestādēm jāatturas no vardarbības (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Baltkrievijas tautai ir tiesības uz brīvu izvēli un demokrātiskām vēlēšanām, lai paustu savu gribu, pēc notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām uzsver Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas (PA) Latvijas delegācijas vadītāja, Saeimas deputāte Inese Ikstena (AP).

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, Ikstena norādīja, ka savukārt Baltkrievijas varas iestādēm ir jāatturas no vardarbības un ir jāievēro cilvēku un pilsoņu tiesības uz vārda brīvību un pulcēšanās tiesībām.

"EDSO PA turpmākajās sanāksmēs dalībvalstīm ir jādiskutē par notiekošo Baltkrievijā, atbalstot Baltkrievijas pilsoņu demokrātiskos centienus," uzskata deputāte.

Politiķe pauž, ka EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja un EDSO PA delegācijas nenovēroja 9.augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas, jo laicīgi netika saņemti ielūgumi no Baltkrievijas Ārlietu ministrijas un Baltkrievijas parlamenta. Līdz ar to nebija iespējams sniegt viedokli par to, vai vēlēšanas ir noritējušas demokrātiski un tiesiski, pauda delegācijas vadītāja.

Kā ziņots, Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas un ūdens lielgabalus, izklīdināja protestus, kas valsts lielākajās pilsētās svētdienas vakarā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Minskā aizturēti vairāk nekā 50 cilvēku, bet visā valstī - vairāk nekā 120, liecina cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" aplēses. Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas preses dienestā norāda, ka aizturēti aptuveni 3000 cilvēku.

Kā redzams raidsabiedrības publicētajos kadros, vairāku gados jaunu protestētāju sejas klātas asinīm. Policija pret pamatā gados jaunajiem protestētājiem pielietoja pārmērīgu spēku, sacīja cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" vadītājs Aless Bjaļackis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu