Reirs: Mainot elektroenerģijas tarifu metodiku, SPRK nav novērtējusi šā brīža riskus un situāciju ekonomikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Jānis Reirs
Finanšu ministrs Jānis Reirs Foto: Edijs Pālens/LETA

Mainot elektroenerģijas tarifu metodiku, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) nav novērtējusi šā brīža riskus un situāciju ekonomikā, atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), komentējot Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" pēc jaunās metodikas izstrādātos elektroenerģijas pārvades sistēmas tarifus.

Ministrs norādīja, ka drošu un kvalitatīvu elektroenerģijas pārvades pakalpojumu nodrošināšana pie iespējami zema tarifa ir kapitālsabiedrības centrālais uzdevums, taču regulators nav novērtējis visus riskus un šā brīža ekonomisko situāciju, un jaunā SPRK metodika nav pietiekami pamatota.

"Pašlaik, pēc Covid-19 izraisītajiem satricinājumiem ekonomikā, nav īstais brīdis strauji mainīt līdzšinējo kārtību, kas ietekmēs gan iedzīvotājus, gan uzņēmumu darbību. Aicinu SPRK skaidrot izveidojušos situāciju un metodiku atcelt, jo tā nav situācijai atbilstoša un ir izstrādāta sasteigti," uzsvēra Reirs.

"Augstsprieguma tīkls" iesniedzis apstiprināšanai SPRK jaunu elektroenerģijas pārvades sistēmas tarifu, kas izstrādāts atbilstoši SPRK šā gada jūnijā apstiprinātajai jaunajai metodikai. Paredzēts, ka kopējā tarifu bāze pieaugs, lai gan AST ir panākusi pakalpojuma sniegšanas izmaksu samazinājumu 1,5 miljonu eiro apmērā gadā jeb par 2%. Pakalpojuma sniegšanas izmaksu samazinājums panākts, šogad īstenojot finanšu ministra virzīto reformu - no AS "Latvijas elektriskie tīkli" nododot pārvades sistēmas operatora īpašumā elektropārvades līnijas, apakšstacijas un sadales punktus, kā arī ieviešot citus "Augstsprieguma tīkla" darbības efektivitātes paaugstināšanas plāna pasākumus.

Ministrijā arī atzīmēja, ka SPRK ir noraidījusi priekšlikumu pārvades sistēmas uzturēšanu apmaksāt no pārrobežu maksas ieņēmumiem, kā tas tika darīts iepriekšējos gados. Līdz ar to, neraugoties uz panākto "Augstsprieguma tīkla" pakalpojumu izmaksu samazinājumu, kopējā tarifu bāze pieaugs. Katra lietotāja tarifs būs atkarīgs no pieslēguma jaudas izmantošanas efektivitātes.

Tāpat ministrijā norādīja, ka jau šogad maijā publiskās konsultācijas laikā Finanšu ministrija aicināja regulatoru veikt rūpīgu un padziļinātu izvērtējumu un aprēķinus plānotajai izmaiņu ietekmei uz elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu gala lietotājiem, valsts budžetu, kā arī valsts ekonomiku kopumā, īpaši ņemot vērā to, ka nākotnē valsts ekonomikai sagaidāmi izaicinājumu pilni gadi. Turklāt padziļināta analīze būtu veicama ne tikai attiecībā uz tiem elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu lietotājiem, kuriem prognozējams tarifa samazinājums, bet arī uz tiem, kam atbilstoši regulatora piedāvātajai tarifa metodikai paredzēts kopējā tarifa pieaugums.

Jaunā regulatora izstrādātā metodika paredz mainīt proporciju starp fiksēto un mainīgo tarifa daļu un ieviest ražotāja maksu par pieslēgumu. Līdz ar to daļai lietotāju par pārvades pakalpojumu var nākties maksāt vairāk, bet daļai - maksājumi samazināsies. Atbilstoši aplēsēm tiem patērētājiem, kuri uzstādīto jaudu izmanto efektīvi (tas ir par 20% un vairāk), izmaksas samazināsies.

Jau ziņots, ka "Augstsprieguma tīkls", ieviešot maksu par jaudas uzturēšanu elektroenerģijas ražotājiem, no nākamā gada plāno samazināt pārvades tarifus un celt maksu par pārvades jaudas uzturēšanu. 

"Augstsprieguma tīkla" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka tiešā veidā pārvades tarifa izmaiņas skar tikai tos elektrības patērētājus, kas ir pieslēgti pārvades tīklam, savukārt absolūto vairākumu patērētāju, tostarp mājsaimniecības izmaiņas varētu skart pēc tam, kad sadales tīklu uzņēmumi būs pārskatījuši savus tarifus. Pēc "Augstsprieguma tīkla" aprēķiniem, patērētājiem, kas nav tieši pieslēgti pārvades tīklam, izmaiņas rēķinā būs līdz 1%.

Publiskotā informācija atklāj, ka gadā jaudas maksu pārvades sistēmai pieslēgtajiem elektroenerģijas ražotājiem no 2021.gada plānots noteikt 0,92958 eiro apmērā par kilovatu (kW).

Lietotājiem, kuru elektroietaišu piederības robeža ir 110 kilovoltu (kV) līnijas, elektroenerģijas pārvades tarifu paredzēts samazināt par 44% - no 0,00301 eiro par kilovatstundu (kWh) bez pievienotās vērtības nodokļa līdz 0,00168 eiro par kWh, bet gada maksu par pārvades jaudas uzturēšanu plānots palielināt par 40% - no 6,738 eiro par kW līdz 9,446 eiro par kW.

Lietotājiem, kuru elektroietaišu piederības robeža ir 110 kV kopnes, elektroenerģijas pārvades tarifu plānots samazināt par 46% - no 0,00353 eiro par kWh līdz 0,00192 eiro par kWh, bet gada maksa par pārvades jaudas uzturēšanu plānots palielināt par 31% - no 8,045 eiro par kW līdz 10,514 kW.

Savukārt lietotājiem, kuru elektroietaišu piederības robeža ir 110/6-20 kV transformatora 06-20 kV pusē, elektroenerģijas pārvades tarifu paredzēts samazināt par 45% - no 0,00403 eiro par kWh līdz 0,0022 eiro par kWh, bet gada maksu par pārvades jaudas uzturēšanu plānots celt par 26% - no 9,101 eiro par kW līdz 11,506 eiro par kW.

Tarifa izmaiņas ir saistītas ar izmaiņām Elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikā, ieviešot maksu par jaudas uzturēšanu elektroenerģijas ražotājiem no 2021.gada 1.janvāra, kā arī no 2017. līdz 2019.gadam (ieskaitot) kompānijai tika atļauts izmantot pārslodzes maksas ieņēmumus līdz 6,5 miljoniem eiro gadā, lai segtu ar pārvades pakalpojumu sniegšanu saistītās tehniski un ekonomiski pamatotās izmaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu