Kols atbalsta brīvu un demokrātisku vēlēšanu rīkošanu Baltkrievijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols Foto: Ieva Makare/LETA

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (VL-TB/LNNK) atbalsta jaunu prezidenta vēlēšanu rīkošanu Baltkrievijā, kuras būtu brīvas un godīgas un balstītos demokrātijas principos.

Ja tiktu rīkotas šādas vēlēšanas, tās būtu jāīsteno starptautisko novērotāju klātbūtnē, ziņu aģentūra LETA sacīja Kols. Viņš norādīja, ka reizē jāņem vērā Baltkrievijas opozīcijas prezidenta vēlēšanu kandidātes Svetlanas Tihanovskas rosinājums par Koordinācijas padomes izveidi varas nodošanas nodrošināšanai Baltkrievijā.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs arī pastāstīja, ka komisija gaidāmo Saeimas paziņojumu par situāciju Baltkrievijā skatīs sēdē 17.augustā, pirmdien, plkst.9. Kols skaidroja, ka sākotnēji izstrādātais projekts tapa 13.augustā, vēl pirms Eiropas Savienības ārlietu ministru tikšanās un Baltijas valstu premjeru paziņojuma par aicinājumu pēc atkārtotu vēlēšanu organizēšanas.

No deputātiem saņemti priekšlikumi par paziņojuma papildināšanu ar aicinājumu rīkot jaunas vēlēšanas, kā arī notikušo vēlēšanu atzīšanu par neleģitīmām. Paredzēts, ka pēc projekta galīgās redakcijas izstrādāšanas Saeima par to lems ārkārtas sēdē 18.augustā.

13.augustā izstrādātajā Saeimas paziņojuma projektā Baltkrievijas varas iestādes aicinātas nekavējoties pārtraukt spēka pielietošanu un vajāšanu, atbrīvot visus politieslodzītos un tos, kuri pēdējās dienās ir prettiesiski aizturēti.

Paziņojuma projektā paredzēts mudināt Baltkrievijas valdību nekavējoties sākt dialogu ar opozīciju un pilsonisko sabiedrību, lai izvairītos no turpmākas vardarbības un īstenotu pārmaiņas, kuras Baltkrievijas iedzīvotāji uzskata par vēlamām un vajadzīgām.

Paziņojumā plānots paust, ka prezidenta vēlēšanas neatbilda Baltkrievijas starptautiskajām saistībām un pasaulē atzītiem demokrātijas un tiesiskuma standartiem, un tās nebija brīvas un godīgas.

Tāpat paredzēts paust satraukumu par represijām pret pilsoniskās sabiedrības locekļiem un mediju pārstāvjiem uzsverot, ka tiesības paust savu viedokli brīvās vēlēšanās ir viena no demokrātijas pamatvērtībām, savukārt vārda brīvība un pulcēšanās brīvība ir cilvēka pamattiesības. Paziņojumā iecerēts ietvert arī vairākus citus vēstījumus.

Kā ziņots, Baltkrievijā jārīko atkārtotas prezidenta vēlēšanas, kurām ir jābūt brīvām, taisnīgām un atbilstošām starptautiskiem standartiem, uzskata partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP!). Kā informēja AP pārstāve Lāsma Bindere, šo un citas nostājas apvienība aicina iekļaut Latvijas Saeimas paziņojumā, kuru plānots pieņemt parlamenta plenārsēdē otrdien, 18.augustā.

AP uzskata, ka atkārtotās vēlēšanās uz vienlīdzīgiem noteikumiem ir jānodrošina visu kandidātu piekļuve medijiem un jārada taisnīgi apstākļi un iespējas visiem kandidātiem.

Kā ziņots, arī Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Igaunijas premjers Jiri Ratass un Lietuvas premjers Sauļus Skvernelis kopīgā paziņojumā aicina Baltkrieviju pārredzamā veidā organizēt brīvas un godīgas prezidenta vēlēšanas, piedaloties starptautiskiem novērotājiem.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā un citās pilsētās piektdien notika protesti sesto dienu pēc kārtas, bet šajā dienā nenotika demonstrantu izklīdināšanas un aizturēšanas.

Protesti bija vērsti pret 9.augustā notikušo Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem, kurus opozīcija uzskata par viltotiem.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija piektdien publiskoja galīgo šo vēlēšanu rezultātu versiju, saskaņā ar kuriem Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%. Tomēr iedzīvotāji publiski lielākoties norāda, ka  balsojuši par Tihanovsku nevis Lukašenko.

Vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu