Tihanovska "kategoriski nepiekrīt" diviem jaunās opozīcijas partijas uzstādījumiem (10)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jonny Pickup/SIPA / Jonny Pickup/SIPA

Baltkrievijas opozīcijas "seja" Svetlana Tihanovska paziņojusi, ka "pozitīvi raugās" uz ieslodzītā prezidenta amata kandidāta Viktora Babariko štāba iniciatīvu dibināt savu partiju. Taču diviem tā izteikumiem Tihanovska "kategoriski nepiekrīt".

Par jaunās partijas "Vmeste" ("Kopā") dibināšanu paziņoja štāba pārstāve Marija Koļesņikova, kura priekšvēlēšanu laikā apvienoja spēkus ar Tihanovsku tāpat kā vēl viena nepielaistā kandidāta Valērija Cepkalo štābs. Koļesņikova sacīja, ka partija centīsies panākt politiskas, sociālas un ekonomiskas reformas šajā valstī.

Tomēr Tihanovska kritizējusi divus partijas pieteikuma punktus.

"Pirmkārt, es kategoriski nepiekrītu apgalvojumam, ka vēlēšanās mēs nevarējām uzvarēt. Visi zina, ka tā nav. Mēs uzvarējām, bet mūsu uzvaru cenšas nozagt," norādīja Tihanovska. "Tieši tāpēc cilvēki izgāja masu protestos, tieši tāpēc sākās streiki."

"Otrkārt, es nepiekrītu, ka mūsu pirmais uzdevums ir konstitucionālā reforma. Šāda mērķa uzstādīšana neatbilst baltkrievu tautas prasībām, kā arī izskatās divdomīgi, jo Lukašenko pašlaik cenšas attālināt savu aiziešanu, runājot par nesaprotamu konstitucionālo reformu," uzsver Tihanovska.

"Es saprotu, ka Viktors Babariko savu paziņojumu ierakstīja vēl pirms aresta, bet tā autoriem pret politisku lēmumu pieņemšanu jāizturas atbildīgi," rezumē Tihanovska.

Babariko un viņa dēls tika aizturēti jūnijā. Priekšvēlēšanu laikā 56 gadus vecais bijušais baņķieris tika uzskatīts par vienu no reālākajiem Lukašenko sāncenšiem. 

Otrs "cerību kandidāts" Valērijs Cepkalo komentējis Koļesņikovas partijas pieteikumu. "Dienaskārtībā ir Lukašenko aizvākšana. Punkts. (..) Nekādā gadījumā nedrīkst atļauties runāt un rīkot referendumu par konstitūciju," viņš uzskata.

Piesakot jauno partiju, tika demonstrēts videoieraksts, kurā Babariko redzams pirms aresta. Viņš tajā saka, ka ir laiks pārcelt darbu jaunā līmenī un ka visneatliekamākais uzdevums ir panākt izmaiņas konstitūcijā.

Jaunā partija darbojas atsevišķi no Koordinācijas padomes, kuru ir izveidojusi Baltkrievijas opozīcija varas pārejas atbalstīšanai. Koļesņikova ir Koordinācijas padomes prezidija locekle. 

Partijai "Vmeste" ir mērķis uzņemties atbildību par jaunas sabiedrības veidošanu, un tā ir vajadzīga, lai reaģētu uz pašreizējiem izaicinājumiem un nodrošinātu politisku mājokli sabiedrības locekļiem, sacīja Koļesņikova. 

Partija vēl nav reģistrēta, un tās programma nav skaidra. Baltkrievijā nav politisku partiju šā vārda ierastajā nozīmē.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu